Er wordt steeds meer vanuit huis gewerkt, zeker als je werk dat toelaat. Naast allerlei voordelen van het thuis werken, zijn er ook enkele nadelen. Je loopt bijvoorbeeld niet meer zo gemakkelijk bij je collega’s binnen om even te overleggen. Om toch regelmatig met elkaar te kunnen sparren en te overleggen over belangrijke zaken, kun je tegenwoordig gemakkelijk op afstand vergaderen. Er zijn verschillende platforms die dat mogelijk maken. Sommige platforms zijn gratis te gebruiken en bij andere zijn er kosten aan verbonden. Onderstaand worden een aantal platforms besproken. Let bij het op afstand vergaderen altijd goed op de informatiebeveiliging en privacy.
Microsoft Teams
Het meest bekende platform om op afstand te vergaderen, is waarschijnlijk Microsoft Teams. Dit platform is een communicatieplatform dat op chat is gebaseerd. Allerlei taken binnen een bedrijf kunnen in groepsverband worden aangepakt. Naast het videovergaderen biedt dit platform e-mail, agenda, spraaktelefonie en onderling bestanden delen met je collega’s. Je kunt Microsoft Teams gratis gebruiken en er zijn verschillende abonnementsvormen met uitgebreidere mogelijkheden.
Zoom.us
Ook Zoom is een platform dat veel wordt gebruikt om te videovergaderen. Dit platform werkt via de browser van je PC of laptop. Ook zijn er apps voor je smartphone of je tablet. Zoom mag je gratis gebruiken, er zijn dan wel enkele beperkingen. Zoom is bijvoorbeeld te gebruiken voor een call van maximaal 40 minuten. Wil je langer vergaderen dan moet je direct daarna weer een meeting aanmaken en de uitnodigingen naar de deelnemers versturen. Ook met behulp van dit platform kun je chatten en bestanden delen. Als je een abonnement afsluit, kun je langer vergaderen en vervalt het maximum aantal deelnemers. De beveiliging van dit platform is een aandachtspunt.
Google Hangouts
Als je een Google-account hebt, kun je Google Hangouts gebruiken. Dit platform kun je toepassen in een Windows- en MacOs-omgeving en is als app beschikbaar. Naast het op afstand vergaderen, kan Google Hangouts worden gebruikt om te chatten, ook in groepsverband en het delen van bestanden en foto’s. Het is een zeer gebruikersvriendelijk platform voor alle type apparaten. Als nadeel zou je kunnen noemen dat je een account nodig hebt bij Google en dat het aantal mensen om te vergaderen maximaal 10 is. Sluit je een betaald abonnement af dan is het aantal deelnemers gemaximeerd op 250.
Facetime
FaceTime is ooit gestart als een manier voor gebruikers van een iPhone om een videogesprek te houden. Dit platform is inmiddels hét vergadertool van Apple. Het is gratis beschikbaar op alle Apple apparaten en je kunt met maximaal 32 deelnemers tegelijk videobellen. Deelnemen kan alleen met als je een account bij Apple hebt. Dat maakt dit platform minder geschikt voor gebruik als er collega’s zijn die een Windows apparaat hebben. Dan zul je voor een ander platform moeten kiezen.
Skype
Tot slot een oude bekende: Skype. Dit platform wordt al heel lang gebruikt voor videovergaderingen. Alle apparaten met Windows en MacOS zijn geschikt en ook op smartphones en tablets kan Skype worden gebruikt. Deelnemers aan de vergadering hoeven zich niet aan te melden en hoeven zelfs Skype niet te installeren. Door te klikken op de gestuurde link, wordt Skype geopend op het internet. Tot 50 deelnemers kunnen gratis op afstand vergaderen. Wil je meer functionaliteiten zoals het samenwerken aan documenten en bestanden delen? Voor bedrijven is Skype voor bedrijven Online vervangen door Microsoft Teams.