Geef je schilderwerk buiten allure!

Wanneer een woning of een bedrijfspand houten deuren, kozijnen of ander houtwerk heeft, moet het schilderwerk natuurlijk goed worden bijgehouden of, bij nieuwbouw, de allereerste keer grondig worden aangepakt. Niet alleen is correct uitgevoerd schilderwerk een lust voor het oog en een waardevermeerdering van het object, het draagt bovendien bij aan een langere levensduur van het hout.
Alleen de allerbeste verfproducten, mits op de juiste wijze toegepast, dragen aan een langere levensduur bij. Voor verf geldt het zelfde als voor veel andere zaken. Goedkoop is vaak duurkoop. Investeer daarom in een goede kwaliteitsverf.

© Pixabay.com

De belangrijkste eigenschappen van een uitstekende buitenverf zijn:

  • duurzaamheid -> de buitenverf moet zo lang mogelijk mee kunnen gaan
  • weervastheid -> buitenverf die bloot staat aan zon, wind, regen en koude, moet sterk en hiertegen bestand zijn. Dat is een hoogglans lakverf
  • elasticiteit -> een elastische verf die niet hard wordt, zorgt voor glansbehoud

Over al deze eigenschappen beschikt s2u allure gloss van Sigma. Deze bijzonder duurzame hoogglans lakverf voor buitenschilderwerk wordt door zowel doe-het-zelvers als vakschilders hoog gewaardeerd.
De verdere voordelen van dit product zijn dat je in elk jaargetijde, behalve als het regent of vriest, het buiten schilderwerk kunt (laten) uitvoeren. Dat komt omdat de verf bij temperaturen van nul tot dertig graden kan worden verwerkt.

Een ander groot voordeel is dat je tot tien jaar lang geen omkijken meer naar het buiten schilderwerk hebt. Een heerlijk vooruitzicht.
De s2u allure gloss is een lakverf voor buiten die gemakkelijk te verwerken is. Je kunt dit product eenvoudig in de juiste dikte aanbrengen. Doordat deze verf heeft een hoge dekkracht heeft, volstaat het om slechts één laag grondverf,(bijvoorbeeld de s2u allure primer) en één laklaag aan te brengen.

Hoe kwalitatief goed de buitenverf ook is, alles valt en staat met de voorbereidende handelingen.
Wanneer je de volgende stappen volgt, levert dat samen met de toepassing van s2u allure gloss, een strak en duurzaam resultaat op.

© Pixabay.com

Ontvetten

Voeg aan lauw water wat Universol of St.Marc toe voor het verwijderen van vuil en het ontvetten van het houtwerk . Vet en vuil zorgen er voor dat een nieuwe verflaag slechter hecht. Spoel na met schoon leidingwater en droog het houtwerk met een schone lap af.

Schuren

Schuur pas wanneer het houtwerk volledig is opgedroogd. Door te schuren ruw je een bestaande laklaag wat op, waardoor de nieuwe laklaag goed kan hechten. Schuur nooit alleen met grof schuurpapier omdat je anders krassen in de verflaag zult blijven zien. Hoe hoger het nummer van het schuurpapier, hoe fijner de korrel.
Borstel het vrijgekomen stof goed weg met een speciale zachte borstel.
Losse of gebladderde delen van bestaand verwerk verwijder je met een krabber.

Bijwerken van scheurtjes en oneffenheden

Met acrylaatkit kunnen kleine haarscheurtjes worden weggewerkt. Rotte plekken of grotere oneffenheden kunnen het beste met een epoxy vulmiddel worden hersteld.

Gronden

Reeds geschilderd hout kan na het schuren direct worden afgelakt. Onbehandeld hout kun je, nadat het is geschuurd, eerst gronden, bijvoorbeeld met Sigma s2u nova primer en daarna aflakken. Gebruik altijd op elkaar afgestemde producten.
Roer de verf, zeker wanneer deze veel pigment bevat, goed en lang genoeg door met een houten roerstaafje. Doop je schone kwast ongeveer eenderde in de verf en laat de kwast de verf even goed absorberen. Doop vervolgens alleen het topje van de kwast en de verf. Je kunt nu beginnen met schilderen.

Aflakken

Zodra de grondverf goed is opgedroogd, moet je deze eventjes licht opschuren met een fijn schuurpapiertje. Maak het hout bij voorkeur met een kleefdoek schoon.
Werk met het aflakken vervolgens van boven naar beneden. Zorg ervoor dat je de verf goed verdeelt en in één richting strijkt.

Vergeet tot slot niet je kwasten goed te reinigen.