Om wat extra ruimte te krijgen in mijn woonkamer besloot ik een tijdje geleden om mijn salontafel weg te doen. Hij was groot, lag altijd vol met rommel en moest 8 keer per dag verhuisd worden omdat hij in de weg stond. Toen ik de prijzen zag van nieuwe kleine tafeltjes schrok ik een beetje en besloot ik er zelf een te maken met alles wat ik in mijn huis had liggen en anders weggegooid zou worden.
De hoeveelheid afval die wij produceren is enorm en dit zal alleen maar meer worden als we doorgaan met het vervangen van alles wat ons niet meer bevalt. Ik kwam achter de term ‘upcycling’ en de oneindige mogelijkheden als je tijd en zin hebt om de kunstenaar uit te hangen. Wat volgt is een korte uitleg over de verschillende manieren van recycling en hoe ik deze heb toegepast. Wat toegepaste kunst is en hoe jij het kan maken van afval.
Recycling
Wanneer je jouw afval scheidt en het afval gebruikt om iets nieuws van te maken dan ben je bezig met recycling. We zijn bekend met de term recycling, brengen namelijk ons glas naar de glasbak. Minder bekend zijn de volgende manier van recycling die voor iedereen tie te passen zijn;
- Upcycling
- Downcycling
- Hergebruiken
Upcycling
Wanneer je een product gebruikt en daar weer een of meerdere nieuwe producten van maakt ben je bezig met upcycling. De waarde van het product gaat daardoor weer omhoog. Zo heb ik mijn oude salontafel, die ik weg wilde doen, gebruikt om een kleiner tafeltje te maken. Van een ander los stuk heb ik een bieropener gemaakt en het tafelblad wordt momenteel gebruikt als prikbord voor briefjes. Dit zijn allemaal voorbeelden van upcycling.
Downcycling
Wanneer je een waardevol product pakt en een deel ervan gebruikt voor iets nieuws ben je bezig met downcycling. De waarde van het product wordt namelijk minder. Zo heb ik laatst een groot en dik boek over kunstgeschiedenis gebruikt om afbeeldingen en stukjes tekst uit te knippen en met papier maché aan de binnenkant van een lade te plakken. Dat is een voorbeeld van downcycling.
Hergebruiken
Wanneer je een product opnieuw gebruikt zonder er iets aan te veranderen dan ben je bezig met hergebruiken. Mijn lievelingsstoel heb ik jaren geleden bij een kringloop opgehaald en in mijn huis gezet. Dit is een voorbeeld van hergebruiken. Ga af en toe naar een kringloopwinkel en doe ideeën op om zelf aan up- en downcycling te doen.
Toegepaste kunst
Het esthetisch(schoonheid) vormgeven van producten met een functie is toegepaste kunst. Zo heb ik mijn nieuwe kleinere tafeltje gemaakt van de lade en poten van mijn oude salontafel. Het is nu een bescheiden vierkant tafeltje. Ik heb het knopje teruggezet op de la om de afkomst duidelijk te maken. Hij is geschilderd in een lichte kleur met rood paarse tekst op het tafelblad. Om af te sluiten heb ik nog wat ideeën om door middel van up- en downcycling van afval toegepaste kunst te maken.
Meubels
- Een krukje of poefje van oude autobanden.
- Een open nachtkastje van een lade en oude kastpootjes.
- Een balkontafeltje van een hoog smal bierfust met een kastdeurtje als tafelblad.
Decoratie
- Maak van allerlei restjes stof je eigen kussenhoezen.
- Maak van alles een krabpaal met stukken touw en een lijmpistool.
- Verzamel verschillende lades, verf ze en hang ze aan de muur in plaats van plankjes.
Kleding
- Maak van jouw kleding een tas.
- Gebruik stukken van kapotte kleding om een jurkje te maken.
- Brei je eigen huissokken of sjaal.
dag Jasmijn,
heb je interesse om wat van je duurzame kunstwerken laten zien op ons duurzame kunstenfestival in Loosbroek op 19 en 20 aug?