Voorgoed verlost van kalkaanslag

Het is misschien wel het meest vervelende klusje van de wekelijkse schoonmaakronde: kalkaanslag. Er zijn online veel tips te vinden: zout op een doekje, azijn in een sprayflesje, of zelfs een sponsje met karnemelk! Het ruikt niet lekker, kost veel moeite, en je kan de week daarna gewoon weer opnieuw beginnen. Er blijft dus maar één optie over, namelijk het probleem bij de kern aanpakken. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan: waar begin je als je kalkaanslag voorgoed wilt verwijderen? In dit artikel geven wij je het antwoord, en enkele tips.

© Pexels.com

Het water ontharden

Als je geen kalkaanslag meer wilt zien, dan is een logische eerste stap om de kalk uit het water te halen. Dit kan, met behulp van een water ontharder! Dit apparaat is gevuld met bolletjes hars, die de kalk uit het water opnemen en vervangen voor een minimale hoeveelheid natrium. Natrium is een andere stof, die natuurlijk geheel onschadelijk is. Zodra alle bolletjes verzadigd zijn, reinigt het apparaat zichzelf met behulp van wat reinigingszout en extra water. Dit zoute water, dat vol met kalk zit, wordt naar het riool afgevoerd. Daarna kan het hele proces opnieuw beginnen! Nadat de waterontharder geïnstalleerd is, heb je er geen omkijken meer naar.

De voordelen van zacht water

Het fijnste aan zacht water is natuurlijk dat je nooit meer last zal hebben van kalkaanslag. Maar daar blijft het niet bij! Er zijn namelijk nog veel meer voordelen van zacht water om te benoemen. Je apparaten en sanitair zien er bijvoorbeeld niet alleen schoner uit, ze gaan ook nog eens langer mee. Door zacht water door de leidingen te laten stromen, voorkom je namelijk een hoop kalkopbouw aan de binnenkant van alle apparaten die water gebruiken. Een kalkvrij apparaat hoeft minder moeite te doen om te werken, waarmee je best wat stroom kunt besparen!
En wist je al dat water zonder kalk bijzonder goed is voor je huid en haar? Zacht water kan helpen tegen eczeem en uitslag, of het zelfs helemaal laten verdwijnen. Ook laten mensen met een waterontharder hun conditioner vaak links liggen: omdat hun haar er na het gebruiken van zacht water zo hard op vooruit is gegaan, hebben ze dat niet meer nodig.

© Pexels.com

Is er een werkend alternatief?

Vaak wordt gedacht dat de installatie van een waterontkalker een hoop werk is. Mensen zoeken hierdoor toch naar andere manieren om kalkaanslag te voorkomen. Je kunt natuurlijk zoals hierboven genoemd met allerlei middeltjes aan de slag, maar dit stelt het probleem alleen maar verder uit. Vaak wordt ook de waterontharder magneetgenoemd: dit goedkope apparaat schijnt met een magnetisch veld de kalk uit het water te kunnen ontbinden. Helaas is niets minder waar: meerdere testen hebben bewezen dat een magneet niet effectief kalk uit het water kan halen. Er zijn dus weinige goede alternatieven voor de waterontkalker, maar dat is geen ramp. Je krijgt er namelijk veel voordelen voor terug!