Technologische oplossingen voor een duurzamer verkeer

Op geen enkel vlak is huidige technologie de wereld zo aan het veranderen als in het verkeer. Er zijn ongelooflijk veel technologische oplossingen voor een duurzamer verkeer die momenteel al werken of nog in ontwikkeling zijn. Hieronder vind je een samenvatting van de veelbelovende technologische oplossingen voor een duurzamer verkeer.

Technologische oplossingen voor een duurzamer verkeer
© Pixabay.com

Zelfrijdende auto’s en meer tijd

Wanneer we het over baanbrekende vernieuwingen hebben in het verkeer, dan denkt men bijna altijd aan zelfrijdende auto’s. Dit is nu eenmaal een ontwikkeling die enorm tot de verbeelding spreekt en die enorm veel impact zal hebben op ons leven. Een van de grootste veranderingen die zelfrijdende auto’s toe zullen gaan voegen aan ons leven is dat we al die tijd die we normaal rijdend doorbrengen, nu kunnen gebruiken om andere dingen te doen. In plaats van zelf te rijden, kunnen wij nu bijvoorbeeld eens wat vrienden bellen, werken aan ons eigen bedrijf, of die studie doen waar we ‘s avonds bijna niet aan toe komen. Hierdoor gaan we dus duurzamer met onze tijd om en houden we ruimte voor andere zaken.

Zelfrijdende auto’s en duurzaamheid

Een van de belangrijke duurzaamheidsverbeteringen die een zelfrijdende auto met zich meebrengt is het feit dat er minder files zullen zijn. Mensen die veel op de weg zitten zullen bekend zijn met het ‘sneeuwbal effect’, ook wel het ‘Butterfly effect’ genoemd. Je ziet dit wanneer je op de snelweg rijdt en iemand begint te remmen. De persoon erachter remt ook, wellicht iets harder, en zo ontstaat er een ketting van rem acties.
Een kleine rem-actie op punt A kan tot een heuse file zorgen, twee kilometer terug op punt B.

Zelfrijdende auto’s weten daarentegen wat de voorganger gaat doen, welke snelheid hij rijdt en hoe de weg loopt. Daardoor kunnen zij zonder problemen dichter op de voorganger rijden en de cruisecontrol aanpassen op deze auto. Dit zorgt voor een lange stroom van auto’s die net zo hard rijden en nooit onnodig remmen. Hierdoor staan we minder tot niet meer in de file en hoeven we ook minder vaak te tanken of op te laden.

Technologische oplossingen voor een duurzamer verkee
© Pixabay.com

Slimme kruisingen die communiceren met auto’s

Naast slimme zelfrijdende auto’s die met elkaar communiceren, zal het verkeer ook te maken krijgen met slimme kruisingen en stoplichten. Die kunnen op hun beurt namelijk ook communiceren met auto’s en met elkaar. Het kruispunt vraagt de groep auto’s die haar kant op komt waar zij heen gaan, krijgt antwoord van de auto’s, en communiceert dit naar omliggende pleinen.
Hierdoor kunnen stoplichten inspelen op stromen van auto’s voordat ze überhaupt de stad ingereden zijn. Dit zorgt dat auto’s sneller in een ‘groene golf’ terecht komen en er dus minder stop- en optrekmomenten zijn. Niet alleen zorgt dit voor minder opstoppingen in de stad, maar het scheelt ook heel veel energie en tijd.

Verduurzaming van veiligheid en reparaties

Een andere vorm van verduurzaming die de techniek met zich mee zal brengen is dat auto’s beter weten wat er met hen aan de hand is. Werkt je accu of motor niet meer zo goed als eerst? Dit heb je zelf waarschijnlijk niet in de gaten, maar het kan je op termijn enorm veel geld schelen in vervanging en onnodig verbruik van energie. Een slimme auto kan jou direct vertellen wat er aan de hand is en hoe erg dit is. In sommige gevallen zal de auto naar een garage kunnen rijden wanneer jij ligt te slapen, of automatisch een beurt inplannen in je navigatie wanneer je weer onderweg bent.

Zo zorgen technologische oplossingen voor een duurzamer en veiliger verkeer.