Zo zit de elektrische installatie van je huis in elkaar

Hou jij je verre van alles wat te maken heeft met elektra in huis of ben je juist geïnteresseerd in hoe de elektrische installatie in je huis nu precies in elkaar zit? Het is wel handig om een beetje op de hoogte te zijn van hoe de huisinstallatie werkt, zodat je ongelukken kan voorkomen.

Zo zit de elektrische installatie van je huis in elkaar
© Pixabay.com

De meterkast of meterruimte

Iedere woning heeft een meterkast. Tegenwoordig zitten de kabels en leidingen niet meer in een kast, vandaar dat een meterkast nu ook wel meterruimte heet. Via de aansluiting in de meterruimte komt de elektrische energie van je netbeheerder binnen. Elke regio in Nederland heeft een eigen netbeheerder die je huis voorziet van stroom en gas. Er loopt een kabel onder de grond naar je meterruimte. In deze ruimte vind je de hoofdbeveiligingen en de elektriciteitsmeter. Op deze meter wordt je elektriciteitsverbruik bijgehouden. De elektriciteitsmeter is meestal eigendom van de netwerkbeheerder. Je mag zelf niet aan de elektriciteitsmeter komen om diefstal van stroom en elektriciteitsfraude te voorkomen. Bij problemen met de elektriciteitsmeter moet je dan ook contact opnemen met de netwerkbeheerder.

De groepenkast

De groepenkast, die ook een plek heeft in de meterruimte, hoort bij je woning. In de groepenkast of verdeelkast wordt de elektriciteit verdeeld over verschillende groepen. Zo voorzie je de apparaten in huis die elektrisch zijn van stroom. De apparaten zitten op verschillende groepen, hoeveel groepen je groepenkast nodig heeft, is afhankelijk van het vermogen dat je elektrische apparatuur vraagt. Als je te weinig groepen hebt en je meerdere apparaten tegelijk gebruikt, springen de zekeringen of slaan ze uit. In de keuken is het verstandig om de stopcontacten te verdelen over minimaal twee groepen, omdat je hier veel apparaten hebt met een hoog vermogen. Welk apparaat op welke groep zit, zie je op een schema in de meterkast. Op deze manier kan je bij een elektra-storing snel zien waar het probleem zit.

Zo zit de elektrische installatie van je huis in elkaa
© Pixabay.com

De aardlekschakelaar

De aardlekschakelaar is tegenwoordig een verplicht onderdeel in je groepenkast, het is een beschermingsmechanisme tegen lekstroom. Lekstroom ontstaat als er een elektrisch apparaat defect is of beschadigd is. Hierdoor komt er onverwacht spanning op het apparaat te staan en loopt er stroom via de aarde weg. Dit heeft als gevolg dat er meer stroom binnenkomt dan er uitgaat. De aardlekschakelaar schakelt groepen automatisch uit als er sprake is van lekstroom. Zo voorkom je dat je wordt blootgesteld aan stroomstoten. Test zelf de aardlekschakelaar twee keer per jaar om er zeker van te zijn dat deze nog functioneert.

Aandachtspunten bij je elektrische installatie

Je elektrische installatie vergt in principe geen onderhoud. Wel is het verstandig om je aardlekschakelaar elke tien jaar te laten controleren, naast de test die je zelf twee keer per jaar uitvoert. Laat je elektra door een installateur aanleggen en neem ook contact op met een installateur als je regelmatig last hebt van stroomstoringen of als er rook uit de stopcontacten komt. Heb je nog een oude meterkast zonder aardlekschakelaar? Laat deze dan aanleggen om ongelukken te voorkomen. Zorg ook dat je voldoende groepen hebt en laat eventueel extra groepen aanleggen.