Welke boormachine gebruik je voor welke klus?

Mijn moeder vroeg mij laatst of ik haar wilde helpen bij het ophangen van een rolgordijn. Na al het gereedschap verzameld te hebben, begon ik moedig aan de klus. Zo ingewikkeld kon het niet zijn, toch? Eenmaal gestart merkte ik wel dat ik nogal moeilijk door de muur kwam. Was de muur nu zo hard of had ik zo weinig kracht? Na flink doorzetten en –duwen ontstond er uiteindelijk een gat dat groot genoeg was voor de plug, maar het tweede gat leverde nog meer problemen op. Uiteindelijk heb ik mijn vriend er maar bijgehaald en toen bleek dat ik én met het verkeerde boortje bezig was geweest (een houtboor in plaats van een steenboor) én de boormachine op de verkeerde stand had staan.

Welke boormachine gebruik je voor welke klus
© Pixabay.com

Hoe moet het dan wel?

De keuze voor een bepaalde boormachine hangt van het soort klus en materiaal af: wil je bijvoorbeeld iets aan een stenen muur ophangen, zelf een houten tafeltje maken of planken vastschroeven?

  1. Accuboormachine
    De bekendste variant is de accuboormachine. Hiermee kun je lichte boorwerkzaamheden uitvoeren in zachte materialen, zoals hout, kunststof, metaal en zachtere steensoorten (bijvoorbeeld baksteen en cellenbeton). Dit apparaat is ook geschikt om schroeven mee in te draaien. Voor de meeste klusjes in en om het huis heb je genoeg aan dit stuk gereedschap.
  2. Klopboormachine
    Een klopboormachine gebruik je voor het zwaardere werk. Naast een ronddraaiende beweging, maakt dit apparaat in de lengterichting ook een kloppende beweging, waardoor je met relatief gemak in hardere steensoorten zoals beton kunt boren.
  3. Tafelboormachine of kolomboormachine
    Voor precisiewerk, waarbij de te boren gaten recht en gelijk van diepte moeten zijn, gebruik je een tafelboormachine of een kolomboormachine. Een tafelboormachine heeft over het algemeen een iets bescheidener formaat.
  4. Boorhamer
    Wil je met jouw gereedschap ook nog lichte sloopwerkzaamheden uit kunnen voeren, kies dan voor een boorhamer. Deze combineert de functies van een klopboormachine en een elektrische beitel.
Welke boormachine gebruik je voor welke klu
© Pixabay.com

Het juiste boortje

Afhankelijk van het materiaal waar je in gaat boren, kies je een boortje. Er zijn houtboortjes, steenboortjes, glasboortjes en metaalboortjes verkrijgbaar. De grootte van het gat dat je gaat boren, bepaalt de dikte van het boortje. Om te schroeven gebruik je een zogenaamd schroefbitje voor een kruiskopschroef of een platte schroef.

Waar moet je verder op letten bij het kopen van een boormachine?

Als je kiest voor een accuboormachine heb je de keuze uit twee soorten accu’s: NiCd-accu’s en de meer voorkomende Li-Ion accu’s. Deze laatste behouden langer hun lading en zijn lichter van gewicht en daarom een betere keus.

De prestatie van een boormachine hangt verder af van een aantal indicatoren, namelijk spanning, vermogen, toerental en koppel. Voor spanning (uitgedrukt in volt) geldt dat hoe hoger deze is, des te meer kracht de accu levert aan de boormachine. Maar de kracht, ook wel koppel genoemd, zit ook in het gereedschap zelf en wordt uitgedrukt in Newtonmeter (Nm). Voor de meeste boorklussen in en om het huis is een koppel tussen de 25 Nm en 50 Nm afdoende. Het toerental zegt iets over het aantal omwentelingen per minuut. Ideaal is een boormachine waarbij je dit zelf in kunt stellen. Voor boorhamers en klopboormachines wordt ook gekeken naar het vermogen (Watt); tussen de 600 en 900 Watt klaart het merendeel van de klussen.