Een huishoudtoestel kapot: kun je zelf iets doen?

Wanneer jouw koffiezetapparaat een foutmelding geeft of jouw wasmachine opeens veel lawaai maakt, kan dit jouw dag flink verzieken. In veel gevallen denkt men dat het huishoudtoestel vervangen moet worden. Maar wist je dat dit vaak niet het geval is? Een reparatie kan de oplossing zijn! Het mooiste is dat in veel gevallen je zelf een huishoudtoestel kunt repareren. Wil je weten hoe en wanneer je zelf iets kunt doen wanneer een huishoudtoestel kapot is? Lees dan gauw verder voor meer informatie en tips.

Een huishoudtoestel kapot kun je zelf iets doen
© Pixabay.com

Is het veilig?
Wil je zelf een kapot huishoudtoestel repareren? Zorg er dan allereerst voor dat je zeker weet dat je dit veilig kunt. Wanneer je te maken het met elektriciteit of scherpe voorwerpen, kan het beter zijn om een professional in te schakelen voor een reparatie. Zorg er altijd eerst voor dat je een goede afweging maakt of je dit huishoudtoestel zelf kunt repareren.

Een foutmelding
Veel huishoudtoestellen zijn voorzien van technologie dat ze zelf kunnen aangeven wat er mis is. Het toestel krijgt dan een foutmelding. Wanneer je de instructiefolder van het toestel hebt bewaard, kun je vaak zelf opzoeken wat de foutmelding betekend. Heb je de instructies niet meer? Dan kun je de foutmelding ook vaak online opzoeken om te zien wat het betekent. Een foutmelding bij de wasmachine kan soms heel onschuldig zijn. Het kan bijvoorbeeld betekenen dat de deur niet goed dicht zit. Het is dan een simpele manoeuvre nodig om dit probleem zelf op te lossen.

Instructiefilmpjes
Vandaag de dag is het vaak helemaal niet nodig om een monteur in te schakelen bij defecte huishoudtoestellen. Wanneer jij een beetje handig bent en weet wat er mankeert aan het huishoudtoestel, kun je veel zelf doen. Zoek online naar meer informatie en zoek een instructievideo voor de reparatie. In veel gevallen kun je online handige instructievideo’s vinden die jou stap voor stap uitleggen hoe je het product kunt repareren. Je hoeft hier veelal weinig technische kennis voor te hebben. Bekijk het filmpje en schat in of je zelf deze reparatie kunt uitvoeren. Het kan je heel wat geld schelen wanneer je zelf huishoudtoestellen kunt repareren.

Een huishoudtoestel kapot kun je zelf iets doe
© Pixabay.com

Wanneer niet repareren?
Wanneer je zelf een product kunt repareren, kan het je heel wat geld besparen dan wanneer je het product opnieuw zou kopen. Maar toch is reparatie niet altijd een wondermiddel. Is jouw huishoudtoestel oud of heeft het vaker storingen? Dan kan er meer mis mee zijn. Je doet er dan beter aan om een nieuw toestel aan te schaffen. Ook wanneer er meerdere functies het niet doen, is het beter om hier niet zelf aan te gaan sleutelen. Het is dan vaak de moeite waard om af te wegen of de reparatiekosten opwegen tegen de levensduur van jouw huishoudtoestel. Is jouw wasdroger al oud, kun je deze zelf niet repareren en zijn de professionele reparatiekosten aanzienlijk? Dan kan het een betere investering zijn om een nieuwe wasdroger aan het schaffen.

Ben jij wel handig? Dan kun je meer repareren dan je denkt! Een foutmelding bij het koffiezetapparaat of de magnetron hoeft niet te betekenen dat je een nieuwe variant moet aanschaffen. In veel gevallen kan het onschuldig zijn en is een kleine reparatie noodzakelijk. Zoek online of in de instructiefolder naar tips en informatie voor de reparatie en voer deze zelf uit.