Siliconen aanbrengen: waarom en hoe?

Siliconen zijn synthetische stoffen. Siliconenkit wordt bij veel verschillende soorten klussen gebruikt en is verkrijgbaar bij de bouwmarkt. Het zorgt voor een nette afwerking van onder andere de tegels in de douche, sanitaire voorzieningen en raamkozijnen. Siliconen vullen de open ruimtes op met een witte rand. Waarom breng je siliconen aan en hoe doe je dat op een goede manier?

Siliconen aanbrengen waarom en hoe
© Wikipedia.org

Waarom siliconen gebruiken?

Siliconenkit wordt gebruikt voor het afdichten van kieren, naden en voegen. Het heeft een elastische werking wat het materiaal uitermate geschikt maakt om toe te passen op ondergronden die wat bewegen ten opzichte van elkaar. Siliconenkit is waterafstotend en schimmel krijgt niet snel een kans. Daarom is het ook geschikt voor de badkamer. De voegen tussen de tegels van de douchecabine zijn bijvoorbeeld af te werken met siliconenkit. Doordat de kit goed hecht op de meeste ondergronden kan het bij de afwerking van veel verschillende situaties worden toegepast. Siliconenkit behoudt lang zijn kleur en is UV-, chemicaliën- en hittebestendig. Daarnaast is het een vrij goedkoop product. Voor zo’n drie euro heb je al een koker met kit.

Benodigdheden

Om siliconen op een goede manier aan te brengen heb je siliconenkit, tape en een kitspuit nodig. Deze producten zijn verkrijgbaar bij de bouwmarkt. Siliconenkit is veelal geschikt voor verschillende klussen. Er is ook kit verkrijgbaar voor één specifiek gebruik, zoals voor kozijnen, ramen, de badkamer, de keuken of voor de gevel. De kit is dan specifiek samengesteld voor één bepaald beoogd gebruik. Sommige varianten siliconenkit zijn overschilderbaar. Je kunt bij de bouwmarkt advies vragen welke siliconenkit geschikt is voor je individuele gebruik.

Siliconen aanbrengen waarom en ho
© Pixabay.com

Gebruik

Een kitspuit is een hulpmiddel om de siliconen op een nette manier aan te brengen. De siliconen zelf zitten in een koker die je in de kitspuit kunt plaatsen. Met één koker is het mogelijk om ongeveer twaalf tot dertien meter te voegen met een dikte van 5 millimeter. Om kit aan je handen te voorkomen, is het dragen van handschoenen aan te bevelen. Het is van belang om de kit op een schone ondergrond aan te brengen. Reinig dus zo nodig van te voren de plek van aanbrengen. Om nauwkeurig te werk te gaan plak je de plaats waar je de kit aan wilt brengen aan beiden kanten af met schilderstape. Door af te plakken voorkom je dat de kit op verkeerde plaatsen terechtkomt. Als de siliconenkit is opgedroogd, kun je de tape verwijderen. Het resultaat is dan een strakke strook met kit. Je kunt de kit vervolgens af gaan afwerken. Dit kun je doen door met je vinger over de rand met kit te strijken. Het is wel van belang dat je eerst je vinger in een zeepsopje doopt. Daarmee voorkom je dat de siliconenkit aan je vinger blijft plakken. Mocht je onverhoopt toch wat kit aan je handen krijgen, verwijder het dan zo snel mogelijk met water. Opgedroogde kit is namelijk veel moeilijker te verwijderen. Probeer het in dat geval met aceton of probeer het voorzichtig weg te schuren met een stukje schuurpapier.

Siliconenkit is eenvoudig zelf aan te brengen. Je bespaart er een hoop kosten mee, omdat je geen klusjesman hoeft in te huren. Kijk van te voren goed naar welke siliconenkit geschikt is voor je klus. Veel plezier met klussen!