Wat komt er kijken bij ecologisch wonen?

Duurzaam bouwen is al flink wat jaren in opkomst, maar de laatste tijd hoor je ook steeds meer over ecologisch bouwen. Wat zijn nu precies de verschillen tussen duurzaam wonen en ecologisch wonen en wat komt er bij kijken? Wij vertellen je er alles over.

Wat komt er kijken bij ecologisch wonen
© Pixabay.com

Verschil tussen duurzaam bouwen en ecologisch bouwen

Bij duurzaam bouwen gaat de aandacht vooral uit naar het verminderen van het energieverbruik, maar duurzaam bouwen gaat ook over het gebruik van duurzame materialen en hergebruik ervan. Wel ligt de nadruk iets meer op duurzaamheid in levensduur dan op de impact voor het milieu. Bij ecologisch bouwen is dit anders. Hier staan milieu en gezondheid centraal. Er wordt niet alleen gekeken naar het materiaalgebruik wat milieuvriendelijk moet zijn, maar ook naar de leefbaarheid in de woning en naar de leefomgeving.

Uitgangspunten bij ecologisch wonen

Kies een plek uit waarbij je niet ver hoeft te reizen om naar je werk te komen. De milieubelasting is nog steeds hoog als je elke dag uren in de file staat of dagelijks flink wat kilometers moet rijden om je kinderen naar school te brengen. Door efficiënt en creatief om te gaan met ruimte hoeft je woning niet groot te zijn. Denk aan de tiny houses die je steeds meer ziet. Minder woonoppervlak betekent een lager energieverbruik en minder belasting voor het milieu. Kies voor natuurlijke materialen, niet alleen bij het bouwen van je huis, maar ook bij het inrichten ervan. Neem energiebesparende maatregelen en denk na over het aanschaffen van zonnepanelen. Bij ecologisch wonen hoort ook ecologisch leven. Omring je niet met teveel spullen, kies liever voor een beperkt aantal items die een bijzondere waarde voor je hebben.

Wat komt er kijken bij ecologisch wone
© Pixabay.com

Voorbeelden van ecologisch wonen

Het materiaal dat gebruikt wordt voor een ecologisch gebouwd huis is afkomstig uit de natuur. Denk hierbij aan binnenmuren met leemstuc. Dit leemstuc zorgt voor een aangenaam binnenklimaat. Daarnaast wordt overtollig vocht opgenomen en in drogere tijden wordt het overtollige vocht weer afgegeven. Zo krijg je een natuurlijk woonklimaat. Voor het dak wordt vaak gekozen voor groene daken die begroeid zijn met planten. Zo’n dak heeft veel voordelen. Er komen veel insecten op af, maar het heeft ook een goede isolerende werking. In de zomer zal het binnen koeler blijven.

Vergeet de ecologische tuin niet!

Bij ecologisch wonen en leven hoort ook een ecologische tuin. Hou bij het aanleggen van je tuin rekening met de bodemsoort. Pas je tuin en de beplanting aan aan de omstandigheden. Zorg voor een gezonde en vruchtbare bodem door gebruik te maken van compost, dit kan je zelf maken. Richt je tuin niet alleen in voor jezelf, maar maak het ook aantrekkelijk voor dieren. Laat vogels, insecten en kleine zoogdieren zoals egels zich welkom voelen in je tuin. Ga zuinig om met water. Dat doe je door regenwater op te vangen in een regenton. Wil je terrassen of paden aanleggen in je tuin, maak dan gebruik van natuurlijke materialen zoals houtsnippers of grind. Tenslotte hoort bij een echte ecologische tuin natuurlijk ook een moestuin waarin je je eigen groente verbouwt.