Zonnepanelen installeren klinkt misschien het meest voor de hand liggend als je zelf energie wilt opwekken. Maar wist je dat er nog veel meer manieren zijn waarop je dit kunt doen? Wil je volledig in je eigen energiebehoeften voorzien? Ook al produceer je je eigen stroom voor je huis, dan wil dit nog niet zeggen dat je daar volledig aan kunt voldoen. Je produceert wel gedeeltelijk of volledig je eigen elektriciteit, maar het is op dit moment nog niet mogelijk je behoeften continu te dekken met hernieuwbare energiebronnen. In dit artikel bespreken we een aantal mogelijkheden om zelf energie op te wekken voor je huis.
Het gebruik van zonnepanelen
Het is nog steeds de meest gebruikte methode voor het opwekken van energie in je eigen huis; zonnepanelen. Het installeren van zonnepanelen is nog steeds de moeite waard. Het eigen verbruik wordt bij zonnepanelen geschat op 30%. Dit is de energie die je verbruikt van hetgeen je geproduceerd hebt. Als je investeert in een thuisbatterij, dan kun je dit percentage zelfs verhogen tot 80%. Op dit moment zijn de batterijen echter nog niet rendabel.
Een windturbine
Ligt jouw huis op een winderige plek, dan zou je er ook voor kunnen kiezen om een windturbine te installeren. Je bent dan in de gelegenheid om zelf stroom op te wekken. In de meeste gevallen gaat het dan om een kleine windturbine met een rotatie-as die verticaal is, met wieken die maximaal 8 meter lang zijn. Deze windturbines passen beter in een omgeving die stedelijk is.
Je mag echter niet zomaar een windturbine op je dak installeren. Voordat je dit wilt doen moet je een milieu effecten studie en een wind studie laten uitvoeren door een bureau die hierin gespecialiseerd is.
Een windboom
Een windboom zou je kunnen zien als een soort windturbine. Deze windboom zet het zachtste briesje om in groene stroom en heeft de natuur als zijn grootste inspiratiebron. De windboom heeft een stam en is zo’n negen meter hoog. Daarnaast heeft hij 54 blaadjes, die allen een eigen generator hebben en eigenlijk micro turbines zijn. De windboom kan per jaar tussen de 1500 en 3500 kWh aan energie produceren. In vergelijking met een windturbine is een windboom echt een aanwinst voor je tuin.
Micro-warmte-krachtkoppeling
Ze bestaan al langer; verwarmingsketels die tegelijkertijd een microsysteem zijn voor warmte-krachtkoppeling. De meest bijzondere bijzondere eigenschap van deze verwarmingsketel is dat ze tegelijkertijd elektriciteit en warmte produceren. Ze doen dat op de volgende manier. De brandstof, meestal is dit aardgas, die verantwoordelijk is voor de warmte productie, drijft een zuigermotor aan. Door deze beweging ontstaat een mechanische energie. Via een alternator wordt deze energie omgezet is elektriciteit. Op deze manier dekt warmte-krachtkoppeling grotendeels de behoefte aan elektriciteit in huis.
Een zonnedak
We kennen al langer de dakpannen die functioneren als zonnecellen, maar je hebt nu een nog beter systeem, namelijk het zonnedak. Tesla heeft een zonnedak geproduceerd, het Solar Roof, dat veel meer is dan een serie zonnepanelen op een dak. Het complete dak, dat verbonden is met een batterij die super krachtig is, vangt zonne energie op. De dakpannen bestaan uit zonnecellen die je met je blote oog niet kunt zien.
Ik kende alleen maar de zonnepanelen. Bedankt voor de tips.