Goed beveiligd tegen inbraak

Je kunt er niet omheen als je de krant openslaat of naar het journaal kijkt, het aantal woninginbraken stijgt nog steeds ondanks de verhoogde waakzaamheid van hulpdiensten en burgers. Er zijn echter wel enkele zaken die jij kunt ondernemen om het risico op een inbraak in jouw woning aanzienlijk te verminderen. We overlopen ze hierna even samen met jou.

Goed beveiligd tegen inbraak
© Pixabay.com

Investeer in een professionele beveiliging

Een inbreker heeft een hekel aan alles wat zijn kans op betrapping verhoogt en van dat gegeven kun jij handig gebruik maken. Investeren in professionele beveiliging zal ervoor zorgen dat een inbreker tijdens zijn verkenningsronde naar een geschikt doelwit jouw woning als te risicovol zal aanzien en links zal laten liggen.
Aan de ene kant kun je hier kiezen voor een alarmssyteem, aan de andere kant voor voldoende verlichting.

Alarmsysteem

Binnen de alarmsystemen heb je een grote keuze aan verschillende systemen. Een alarm met sirene biedt het grote voordeel dat zowel de inbreker zelf als de buurt zullen opgeschrikt worden en de kans groot is dat de inbreker zijn poging zal staken voor hij buit heeft kunnen maken. Een stil alarm daarentegen zal voor de inbreker niet hoorbaar zijn, maar de externe meldkamer wordt wel verwittigd en die kan op haar beurt de hulpdiensten alarmeren.
Je kunt er ook voor kiezen om je alarmsysteem uit te rusten met camera’s waardoor je steeds een perfect beeld hebt van de situatie en je ook over eventueel bewijsmateriaal beschikt.

Verlichting

Een eenvoudige, maar doeltreffende vorm van beveiliging is het voorzien in voldoende verlichting. Een inbreker werkt graag in het donker, omdat dan de kans op betrapping klein is. Met sensoren die reageren op beweging, kun je ervoor zorgen dat hij het hazenpad kiest voordat hij toeslaat. Je kunt hier zowel in als rond je woning voor kiezen.
Ben je in de avonduren of tijdens de nacht weg van huis, laat dan gerust steeds ergens verlichting branden of gebruik domotica om het licht van op afstand aan te knippen. Het maakt het voor de inbreker moeilijker om te weten of er iemand in de woning aanwezig is.

Goed beveiligd tegen inbraa
© Pixabay.com

Sloten vervangen door veiligheidssloten

Op een snelle en makkelijke manier een woning binnendringen, het is het perfecte scenario voor zowat elke inbreker. Door de sloten van je woning te vervangen, zorg je ervoor dat een inbreker meer tijd verliest om een deur te forceren en dus meer kans loopt om al tijdens zijn poging betrapt te worden. Het hoeft niet gezegd te worden dat hij dit liever zal vermijden, indien mogelijk. Veiligheidssloten zijn voorzien van verschillende sluitpunten die kunnen zorgen voor een vertraging bij het binnen raken tot vijf minuten. Dit klinkt misschien niet veel, maar zal voor veel inbrekers toch het verschil uitmaken om wel of niet jouw woning uit te kiezen.

Kleine aanpassingen die een groot verschil maken

Zorg er steeds voor dat je het een inbreker niet gemakkelijk maakt. Gereedschap berg je steeds op achter slot en grendel, zodat hij niet jouw gerief kan gebruik om zich toegang tot jouw woning te verschaffen. Denk hierbij aan hamers en schroevendraaiers bijvoorbeeld, maar ook ladders waarmee hij de bovenverdieping kan verkennen zonder moeite te moeten doen.
Een droomscenario voor inbrekers zijn openstaande ramen, zoals op de bovenverdieping. Maak er een gewoonte van om elke keer je jouw woning verlaat, alle ramen en deuren dicht te doen, ook deze achteraan.