Met domotica automatiseer je processen in je huis waarbij domus staat voor het Latijnse woord woning. Samen met het woord telematica staat domotica voor de communicatie tussen allerlei elektrische toepassingen in je huis. Het is erop gericht om je het leven makkelijker te maken. Er zijn eindeloos veel toepassingen en het aantal toepassingen neemt nog steeds toe. Niet alleen thuis, maar ook op je werkplek. Er zijn geen grote verbouwingen nodig en domotica is heel betaalbaar.
Wat is een smart home?
Een ‘smart home’ of een slimme woning is een huis waarbij verschillende aangesloten functies zoveel mogelijk bediend worden vanuit één centraal systeem. De apparaten communiceren met elkaar via Bluetooth of WiFi. In de toekomst kunnen hier nog meer communicatiemiddelen bijkomen. Alle apparaten in huis stuur je aan met je smartphone waarbij het niet uitmaakt in welke kamer je bent. Je hoeft zelfs niet eens in je eigen woning te zijn. Door tijdschema’s in te programmeren hoef je zelfs niets meer te doen als alles eenmaal is ingesteld. Een smart home lijkt nog ver weg, maar het is dichterbij dan je denkt.
Domotica in je woning
Domotica zorgt ervoor dat je met je smartphone of via een bedieningspaneel aan de muur verschillende apparaten in huis kan bedienen. Zo stel je in dat je wekker elke ochtend om zeven uur afgaat, dat je gordijnen dan automatisch opengaan en de geur van vers gezette koffie je al tegemoet komt. Ben je niet thuis en wil je voorkomen dat je kinderen te lang achter de spelcomputer zitten of voor de televisie? Op afstand schakel je met één druk op de knop de apparatuur uit. In de winter is niets zo vervelend als thuiskomen in een koud en donker huis. Met domotica is dat verleden tijd. Je verlichting gaat aan zodra het donker wordt en een half uur voordat je thuiskomt heb je met je smartphone de verwarming vast aangezet.
Veiliger wonen
De tijdschakelaar om je verlichting automatisch aan te laten gaan als je niet thuis bent, is een toepassing van domotica die we allemaal wel kennen. Door gebruik te maken van tijdschakelaars en bewegingssensoren zullen inbrekers jouw huis liever overslaan. Met behulp van een deurbel-camera kan je op afstand zien wie er voor je deur staat. Als je op je werk zit, kan je je inbraakalarm doorschakelen naar je telefoon. Zo krijg je een seintje als het alarm afgaat en kan je meteen de politie inschakelen. Ook als de rookmelder of gasmelder in je huis afgaat, ontvang je een signaal op je telefoon en kan je gelijk actie ondernemen.
Levensloopbestendig
Door gebruik te maken van domotica toepassingen kan je ook als je ouder wordt langer thuis blijven wonen. De kans op vallen wordt minder, omdat je niet hoeft te bukken om de verlichting aan te doen en als je ’s nachts naar het toilet moet, springt automatisch de verlichting aan. Ook de thuiszorg maakt steeds meer gebruik van domotica. Bedsensoren en bewegingssensoren geven aan of iemand ’s nachts langer uit bed is dan normaal of onverwacht gaat dwalen door het huis. De slimme software die gekoppeld is aan de sensoren registreert afwijkingen van het normale patroon.