Langer thuis wonen als oudere dankzij de techniek

Als oudere helemaal zelfstandig thuis wonen is niet altijd gemakkelijk, maar gelukkig bestaan er technische hulpmiddelen om het leefcomfort toch te verbeteren! Veel ouderen willen in hun eigen huis blijven wonen, maar dat is vaak enkel mogelijk als er bepaalde maatregelen worden getroffen die de woonomgeving veilig en comfortabel maken.

Langer thuis wonen als oudere dankzij de techniek
© Pexels.com

Welke technische hulpmiddelen bestaan er nu die daartoe kunnen bijdragen? Hieronder vind je een duidelijk overzicht van enkele goede voorbeelden!

De beste technische woonhulpmiddelen voor ouderen

1. Een traplift voor thuis

De traplift is een van de populairste hulpmiddelen voor het creëren van een veilige en comfortabele woonomgeving. Trapliften maken het op- en afgaan van trappen in huis een stuk gemakkelijker én veiliger, en daardoor is het risico op vallen en andere ongelukken heel wat kleiner. Er bestaan trapliften voor rechte trappen, draaitrappen, houten trappen, metalen trappen, enzovoort. Voor ouderen die niet zo goed meer te been zijn is een traplift kortom ideaal!

2. Anti-slipmatten

Een ander handig hulpmiddel om thuis te gebruiken als oudere is een anti-slipmat. Zo’n mat is erg eenvoudig qua design en functie, maar verlaagt het risico op vallen en uitglijden drastisch. Vooral in ruimtes als de badkamer en de keuken, waar de vloer sneller vochtig wordt, is het belangrijk om extra veiligheidsmaatregelen te treffen. Anti-slipmatten maken het voor ouderen die iets minder goed zelfstandig kunnen stappen een stuk veiliger. En dat maakt wonen natuurlijk ook veel aangenamer!

3. Een paniekalarm voor ouderen

Heel wat ouderen kiezen ervoor om een zogenaamde paniekknop te laten installeren. Dit is eigenlijk een soort van alarm dat specifiek op gebruik door minder valide mensen is afgestemd. Als het bijvoorbeeld zou voorkomen dat de persoon in kwestie toch valt, uitglijdt of door een andere manier niet meer kan bewegen of vast komt te zitten, dan kan deze altijd het alarm laten afgaan door middel van een afstandsbediening. Via een plaatselijk elektronisch systeem worden dan familieleden of een zorginstelling gewaarschuwd, zodat hulp snel ter plaatse kan komen!

Langer thuis wonen als oudere dankzij de technie
© Pexels.com

4. Railings langs muren en trappen

Trappen vormen een groot risico voor ouderen die niet zo goed meer zelfstandig kunnen gaan en daarom is een ondersteunende railing erg belangrijk. Ook op andere plaatsen waar het risico op vallen groter is, zoals bijvoorbeeld een inkomhal met een gladde vloer, is zo’n maatregel aangeraden. Op die manier kan de oudere zich alsnog ondersteunen, waardoor heel wat ongelukken vermeden kunnen worden. Ten slotte bestaan er heel wat mogelijkheden op het vlak van design, zodat de railings ook goed bij de stijl van de woning passen.

5. Krukjes voor douche en toilet

Ook naar het toilet gaat en een douche nemen houden heel wat risico in voor ouderen. Ondersteunende maatregelen, zoals een douchekruk of toiletverhoging, zijn dan ook essentieel om zelfstandig wonen gemakkelijker te maken. Zo hoeft de persoon in kwestie tijdens het wassen niet recht blijven staan en is het ook gemakkelijker om weer van het toilet af te geraken. Zelfstandig wonen wordt op die manier een stuk gemakkelijker!

Thuis zelfstandig en veilig wonen voor ouderen

Thuis blijven wonen is iets wat de meeste ouderen wel zouden willen blijven doen. Dankzij bovenstaande hulpmiddelen wordt dat niet enkel een stuk aangenamer, maar is men ook zeker van een veilige woonomgeving. Als met deze maatregelen het grootste risico op ongevallen kan worden vermeden, dan is dat zeker de moeite waard!