Ecologisch leven? Haal natuurlijke materialen in je huis

Op om het even welk moment van je leven kun je de beslissing nemen om vanaf nu enkel nog natuurlijke materialen in je huis te halen. Er zijn verschillende redenen waarom je hiervoor wilt kiezen. In dit artikel gaan we er even dieper op in. Hoe begin je er aan en wat versta je precies onder natuurlijke materialen?

Ecologisch leven Haal natuurlijke materialen in je huis
© Pixabay.com

Natuurlijke materialen omdat het gezond is
Natuurlijke materialen scheiden in principe geen schadelijke stoffen af. Bij kunststof of chemisch geproduceerde materialen is de kans op nevenwerkingen aanwezig. Ondanks de vele maatregelen op Europees gebied, zijn niet alle bouwmaterialen of materialen voor de inrichting van je woning even gezond. Bij natuurlijke materialen voor je huis ben je praktisch zeker dat je gezonde materialen in huis haalt.

Natuurlijke materialen brengen rust in huis
Het grote kenmerk van natuurlijke materialen in je huis is dat ze rustgevend zijn. Zeker wanneer je ze in hun oorspronkelijke staat houdt, brengen ze als het ware de natuur in huis. Denk hierbij aan natuursteen, naturel hout, glas of metaal. De kleuren van natuurlijke materialen zijn meestal discreet, zacht en wat nog meer is: ze passen allemaal makkelijk bij elkaar. Als je alleen maar natuurlijke materialen in huis haalt, krijg je een geheel dat rust uitstraalt en waar je dus zelf ook tot rust komt.

Ecologisch leven Haal natuurlijke materialen in je hui
© Pixabay.com

Natuurlijke materialen omdat het ecologisch verantwoord is
Ook al zou je niet onmiddellijk een fervent ecologisch bewust iemand zijn, natuurlijke materialen zijn ecologisch verantwoord. Er zijn geen ingewikkelde processen nodig om de materialen te oogsten en er zijn geen chemische processen nodig om ze tot een eindproduct te brengen. Een natuurstenen vloer bestaat bijvoorbeeld uit tegels die rechtstreeks uit de rots zijn gekapt. Een naturel houten kast bestaat uit planken die zonder veel handelingen uit een boom zijn gezaagd. En daarbij zijn natuurlijke producten ook nog eens verantwoord terug af te voeren. Als je huis ooit zal afgebroken worden komen er namelijk geen schadelijke stoffen vrij en de natuurlijke materialen kunnen eventueel gerecupereerd en opnieuw gebruikt worden.

Wanneer gebruik je natuurlijke materialen in huis?
In principe kun je al van bij je bouwplannen denken aan natuurlijke materialen. Bepaalde architecten zijn hier heel erg goed in en focussen zich op het ontwerpen van huizen in natuurlijke bouwmaterialen. Ze adviseren bijvoorbeeld isolatie van hennep, schapenwol of houtvezel in plaats van kunststof isolatie. Er bestaat stucmortel op basis van leem, gips of kalk. Deze soorten mortel zijn bovendien vochtregulerend en daardoor krijg je een gezonder binnenklimaat. Houten vloeren of balken worden geïmpregneerd met natuurlijke olieën of producten op basis van natuurhars. Zelfs de lijm waarmee parket wordt vastgelijmd, is gemaakt van natuurlijke producten. Verven en behangen kan eveneens met uitsluitend natuurlijke producten. Zo kunnen we nog een tijdje doorgaan met voorbeelden van natuurlijke materialen in je huis. Denk je nog verder dan je bouw? Ga dan ook voor natuurlijk vervaardigde meubelen, accessoires, verlichting, vloerkleden, raamdecoratie… Na verloop van tijd wordt het bij jou een natuurlijke reflex om telkens weer voor natuurlijke materialen in je huis te kiezen.