Goedkoop de tuin opknappen? Dat doe je zo

Een onverzorgde tuin kan bewoners een doorn in het oog worden. Het ligt er maar troosteloos, of soms zelfs half braak, bij. En vooral in de zomer is het opletten geblazen; het onkruid groeit als kool. Is dit voor jou herkenbaar en heb je het opknappen van de tuin te lang voor je uitgeschoven vanwege bijvoorbeeld een krap budget? Lees dan vooral mee, want in dit artikel geven we je diverse tips voor het goedkoop opknappen van je tuin.

© Pixabay.com

Waar begin je?

Stormschade, een krap budget, of zelfs ziekte: het kunnen allemaal redenen zijn die jou belet hebben de tuin op te knappen. Niet zo verwonderlijk dat je het misschien lastig vindt om een begin te maken. Hoe pak je dit karwei aan? Begin allereerst met het ruimen van alles wat weg kan. Voor het groen kun je meestal de gemeente inschakelen; zij komen dit bij jou voor de deur ophalen. Dit geldt overigens niet voor alle tuinafval. Tegels en schuttingen kunnen verschillen per gemeente. Huur in dat geval een aanhangwagen, de prijs hiervoor valt erg mee en je brengt het zo naar de milieustraat. Als het even kan vraag je enkele vrienden jou te helpen met deze klus.

  • Maak een goede schifting tussen spullen die weg mogen en tuinspullen die je houden wilt.
  • Gooi niet alle houten elementen weg, soms is een lik verf of beits voldoende om het weer op te knappen!
  • Gratis tuintegels bestaan heus, je hoeft alleen maar te kijken op websites als Marktplaats om ‘gratis af te halen’ tuintegels te vinden! Wat soms ook geldt voor andere tuinbenodigdheden.
  • Tuinmeubelen zorgen mede voor een verzorgde tuin, let vooral op de tuinset sale, het bespaart je soms honderden euro’s.

Heb jij groene vingers?

Ben je eigenlijk niet zo’n liefhebber van (veel) groen in de tuin? Maak dan een keuze voor jezelf: ga ik voor een tegeltuin of wil ik toch graag wat groen in de tuin? Een betegelde achtertuin zorgt voor het minste werk. Je hebt er jaren geen omkijken meer naar, behalve wat onkruid wieden. Kies je voor tuintegels, neem dan grote exemplaren, deze zorgen voor de minste onkruidgroei.

Plaats enkele mooie potten met bijvoorbeeld coniferen in je achtertuin; door coniferen in potten te plaatsen kunnen zij minder hard groeien en worden zij minder hoog dan bij het planten in de aarde. Coniferen zijn daarnaast ook nog eens voordelige planten. Twee vliegen in één klap dus.

© Pixabay.com

Andere schutting? Spreek met de buren

Is jouw tuin toe aan een andere schutting? Ga dan zeker in gesprek met de buren en zorg dat je er samen uitkomt, zodat je ook beiden betaalt aan de schutting. Een schutting is echt een zaak en verantwoording van 2 buren en niet van slechts 1 buur. Zorg ook dat je samen op één lijn zit betreffende de prijs. Overigens hoef je geen klusser in te schakelen voor het plaatsen van de schutting. Op Youtube zijn prima tutorials te vinden voor het plaatsen van een schutting. Het is écht minder moeilijk dan het lijkt.