Zonnepanelen worden steeds beter. Hoe vind je de beste?

De ontwikkeling van de zonnepanelen Meer dan 65 jaar geleden werd er voor het eerst energie gehaald uit de eerste echte bruikbare zonnecel, maar al lang daarvoor was het bij de wetenschappers bekend dat er energie geproduceerd kon worden uit zonlicht. En tot zo’n 15 jaar geleden heeft het zonnepaneel een geleidelijke ontwikkeling doorgemaakt. Pas in het laatste decennium heeft de populariteit en de effectiviteit van zonnepanelen een vlucht genomen. De belangrijkste factor die een veel hoger rendement van de zonnecel heeft kunnen bewerkstelligen, is de verdere ontwikkeling van de fotovoltaïsche cel. Hiermee is zowel de efficiëntie als de duurzaamheid van zonne-energie aanzienlijk verbeterd.

© Pixabay.com

De fotovoltaïsche cel

De zonnepanelen die fotovoltaïsche cellen bevatten worden ook wel PV panelen genoemd. PV is een afkorting voor Photo Voltaic en vrij vertaald betekent het ‘licht stroom’. Een PV cel is voor het grootste gedeelte een halfgeleidend materiaal dat silicium heet. Als de cel zonlicht opvangt zorgt het er voor dat de opgevangen atomen maar één kant op kunnen bewegen en daarmee kan de elektriciteit opgewekt worden. Met name de ontwikkelingen van het silicium heeft voor de vele positieve veranderingen gezorgd in de zonnepanelen industrie.

De kosten van zonnepanelen

Ongeveer tien jaar geleden betaalde je voor een los zonnepaneel gemiddeld zo’n €900,- wat neer kwam op €3,81 per Wattpiek (Wp). Maar met alle technologische ontwikkelingen die de zonnepanelen en hun productieprocessen de laatste jaren hebben ondergaan zijn de kosten van een gemiddeld paneel op dit moment teruggebracht naar €435,- per stuk. Dat is €1,34 per Wp. Dit is een zeer gunstige ontwikkeling voor de terugverdientermijn en dat maakt zonnepanelen tegenwoordig een reële optie voor veel huis- en pandeigenaren.

© Pixabay.com

Tips voor het kopen van zonnepanelen

Allereerst is het belangrijk om te weten of je überhaupt wel plek hebt om de zonnepanelen te plaatsen. Om dat te kunnen bepalen is het verstandig om eerst uit te zoeken hoeveel stroom je nodig verwacht te hebben en hoeveel zonnepanelen daarvoor nodig zijn. Als dat in kaart is gebracht kun je kijken naar een geschikte locatie voor de panelen en naar de beste zonnepanelen voor jouw situatie. De meeste gebruikelijke plek is uiteraard het dak van je huis. De factoren waar je naar kunt kijken om uit te zoeken of jouw dak geschikt is, zijn: ruimte op het dak, materiaal van het dak, welk deel heeft de meeste zonuren (let op omliggende objecten voor eventuele schaduw) en naar welke windrichting kun je de panelen plaatsen?
Ten tweede is het verstandig om meerdere offertes op te vragen bij installateurs. Zij kunnen je ten eerste meer informatie over zonnepanelen verschaffen en daarnaast advies geven over de plaatsing en de hoeveelheid.
De prijzen van de panelen zelf verschillen niet veel, maar in de prijzen van de installatiebedrijven kunnen behoorlijke verschillen voorkomen. Let er ook op dat de monteur gecertificeerd is en/of een keurmerk heeft. Je wilt natuurlijk dat alles goed geïnstalleerd wordt, want de zonnepanelen zelf hebben een zeer lange levensduur.