Wat kruiden voor je kunnen doen

Kruiden worden al eeuwenlang gebruikt om gerechten te verrijken, maar wist je dat kruiden ook hartstikke goed voor je zijn? Het maakt niet uit welke kruid je gebruikt, ze hebben allemaal een specifieke eigenschap die heel erg gezond voor je is. Maar welke kruiden kun je dan inzetten als je last hebt van gezondheidsklachten? We zetten het voor je op een rijtje.

Wat kruiden voor je kunnen doen
© Pixabay.com

Wat kunnen kruiden voor je betekenen?

Kruiden hebben antivirale en antibacteriële eigenschappen en daarnaast bevatten ze ook nog eens diverse mineralen en vitamine B. Over het algemeen bevatten kruiden meer antioxidanten die geneeskrachtig zijn dan fruit of groenten. Heb je last van gezondheidskwaaltjes? Wellicht kunnen onderstaande kruiden je er vanaf helpen.

Basilicum

Basilicum is hartstikke lekker en ook heel erg goed voor de mens. Basilicum kan je helpen als je last hebt van een griepje, of verkoudheid, maar het ontspant je ook en bevordert de spijsvertering.

Bladselderij

Bladselderij zit vol met mineralen en vitamines en is dus heel erg gezond voor je. Vroeger werd het zelfs gebruikt als medicijn. Bladselderij is goed voor een hoge bloeddruk, hart-, en vaatziekten en drijft vocht af. Ook werkt het ontsmettend en antibacterieel én zit het vol met antioxidanten.

Citroengras

Heb je last van een verkoudheid of griep? Dan zou citroengras je goed kunnen helpen. Het ruikt heerlijk en je kan er een lekkere thee van maken.

Citroenmelisse

Citroenmelisse is een kruid dat de spijsvertering stimuleert. Het is goed voor je darmen, maag en gal. Ook als je last hebt van een prikkelbare darm kan citroenmelisse je helpen. Dit kruid is multi inzetbaar en onwijs gezond. Je kunt het ook goed gebruiken als je last hebt van je schildklier, menstruatiekrampen, virale infecties, van je hart, zenuwpijnen, stress en slapeloosheid.

Wat kruiden voor je kunnen doe
© Pixabay.com

Chilipepers

Hou je van pittig eten? Dan kun je enorm veel gezondheidsvoordelen halen uit chilipepers. Chilipepers zitten vol met B6, vitamine C, ijzer, magnesium, fosfor, kalium en capsaïcine. Dit laatste stofje maakt deze peper zo pittig, maar is wel het stofje dat heel erg goed voor je is. Het werkt namelijk pijnstillend, je wordt er minder snel verkouden door en werkt daarnaast ook nog eens antibacterieel.

Gember

Gember zorgt ervoor dat je gaat transpireren, met als gevolg dat eventuele ziektekiemen je lichaam uitgedreven worden. Je kunt gember goed gebruiken als je misselijk bent, buikpijn hebt of last hebt van andere spijsverteringsproblemen. Als je regelmatig gember gebruikt, dan schijnt dit ook een positieve werking te hebben op ontstekingen in je gewrichten. Je kunt van gember een heerlijke thee maken.

Kervel

Kervel zorgt ervoor dat je eetlust opgewekt wordt en je spijsvertering wordt bevorderd. Ook als je last hebt van een hoge bloeddruk kan je kervel gebruiken. Het zorgt ervoor dat vocht afgedreven wordt en het reinigt je lichaam en je bloed. Heb je last van astma en bronchitis? Hier helpt een kopje kervelthee goed tegen.

Knoflook

Knoflook staat bekend om zijn helende eigenschappen en antioxidante werking. Knoflook verbetert de bloedsomloop, verlaagt de bloeddruk en versterkt je immuunsysteem.

Koriander

Dit kruid bevat heel veel ijzer, wat je afweersysteem versterkt. Ook kan het tegen bloedarmoede helpen. Daarnaast heeft koriander eigenschappen die ontstekingsremmend zijn.

Laurier

Je zenuwstelsel wordt verbeterd door laurier, je immuunsysteem wordt verhoogd en je algehele gezondheid vaart er wel bij. Ook is laurier heel er goed voor je haar en je huid.