Voor deze huis-, tuin- en keukenfitness heb je geen gesofisticeerde toestellen nodig

Voldoende bewegen is gezond, dat weten we allemaal. Maar soms heb je gewoon écht geen zin om naar de sportschool te gaan. Of je kunt je geld wel beter besteden dan aan een duur sportschoolabonnement. Met onderstaande tips heb je geen excuus meer om fitness uit de weg te gaan. Bepaalde oefeningen kun je namelijk gewoon thuis doen, zonder ingewikkelde fitnesstoestellen. Bedenk wel: als je écht fit wilt worden, is alleen bewegen niet voldoende. Gezonde voeding is essentieel voor een evenwichtige levensstijl.

Voor deze huis-, tuin- en keukenfitness heb je geen gesofisticeerde toestellen nodig
© Pixabay.com

1. Neem vaker de trap
Oké, als je gelijkvloers woont heb je misschien weinig aan deze tip. Maar je kunt natuurlijk wel op andere locaties – bijvoorbeeld je werk – voortaan de trap nemen in plaats van de lift. Waarschijnlijk zet eenmaal per dag de trap nemen nog geen zoden aan de dijk. Je kunt een trap echter ook gebruiken voor een aantal fitnessoefeningen. Zo train je bijvoorbeeld je kuiten door met twee voeten op een trede te staan, met je hiel iets over de rand. Probeer afwisselend iets door je kuiten te zakken en dan weer op je tenen te staan. Als het goed is voel je na een tijdje je kuiten aardig branden.

2. Gebruik waterflessen – of wijnflessen – als gewichtjes
Hoewel je ook zonder gewichten te gebruiken een goede work-out kunt hebben, is het voor de afwisseling wel fijn om het jezelf letterlijk wat zwaarder te maken. Pak twee gevulde waterflesjes – óf wijnflessen, als je jezelf echt wilt uitdagen – en doe bijvoorbeeld een bicep curl. Bij deze oefening laat je je armen langs je lichaam hangen en til je de gewichtjes naar je schouders. Let erop dat je je bovenarmen stil houdt.

3. Oefeningen met een stoel (of bank)
Zeker als je net bent begonnen met fitness, kan een stoel goed van pas komen. Zo kun je je tijdens oefeningen als lunges of side leg raises aan een stoel vasthouden voor balans. Als je squats doet, kun je de stoel achter je neer zetten. Dit helpt je om in te schatten hoe diep je door je benen moet zakken én zorgt ervoor dat je niet omvalt.

Voor deze huis-, tuin- en keukenfitness heb je geen gesofisticeerde toestellen nodi
© Pixabay.com

4. Creëer je eigen circuit
Dit kun je het beste doen in je tuin, maar een ruime (woon)kamer werkt ook. Schuif de meubels aan de kant, zodat je voldoende ruimte hebt. Kies ongeveer vier oefeningen uit die je elk een paar minuten uitvoert. Herhaal je zelfgemaakte circuit bijvoorbeeld drie keer, totdat je echt je spieren voelt branden.

Een eigen circuit is vooral voor een leg workout erg handig. Zo kun je al lopend lunges doen, waarbij je met je ene been naar voren stapt, waardoor dat been een hoek van 90 graden maakt. Ook de crab walk is een goede oefening voor de benen. Hiervoor is het wel handig om een weerstandsband aan te schaffen, zo wordt de oefening iets zwaarder. Zet je voeten iets verder dan je heupen uit elkaar en zak door je benen. Let er altijd op dat je met je knie niet voorbij je tenen leunt. Loop vervolgens – als een krabbetje – in een zijwaartse beweging heen en weer.

5. Maak je huis grondig schoon
Als je weleens een grondige lenteschoonmaak hebt gedaan, dan weet je dat schoonmaken aardig wat fysieke inspanning vergt. Zo krijg je door te stofzuigen en te dweilen niet alleen een schone vloer maar óók een betere conditie. En wat dacht je van ramen lappen? Daar krijg je vanzelf sterkere armen van.

Welke tip ga jij als eerste proberen?