Lekkere gerechten met natuurlijke ingrediënten

Ben je de instant sauzen, de zakjes met poeder die voor het overgrote deel uit zout bestaan en andere fabrieksproducten beu? Dat is dan mooi, want onbewerkte producten, verse en natuurlijke ingrediënten dus, zijn veel gezonder. En het is leuker om mee te koken! Probeer deze gerechten eens uit.

Lekkere gerechten met natuurlijke ingrediënten
© Pixabay.com

Spaghetti alio olio e peperoncini

Het enige dat je nodig hebt voor dit gerecht is spaghetti, zout, knoflook, olijfolie, gedroogde rode pepers en wat peterselie. En natuurlijk een stukje brood, geraspte Parmezaan en een wijntje, maar die serveer je er los bij. Het is een absolute klassieker: koken met weinig spullen, daar zijn de Italianen meesters in. Terwijl je de spaghetti gaar kookt, bak je in een andere pan de knoflook met de pepertjes in flink wat olijfolie. Spaghetti gaar? Doe wat fijngesneden peterselie bij de olie, giet de spaghetti af, doe ze bij elkaar en klaar ben je. De geraspte Parmezaan strooi er na het serveren overheen.

Roti

Verse roti-pannenkoekjes koop je bij de speciaalzaak, maar je kunt ze ook zelf maken. Voor de roti heb je wat aardappels nodig, kousenband, ui, eieren, garam massala en komijnpoeder. Je kunt de groenten die je zelf lekker vindt ook toevoegen. Gebakken tofu erdoorheen is eveneens een optie. Je bakt gesnipperde uien, knoflook en de kruiden en laat deze met wat tomatenpuree samenklonteren, waarna je er genoeg water aan toevoegt om de aardappelen ‘kopje onder’ te laten pruttelen totdat ze bijna gaar zijn. Dan kan ook de kousenband erbij. Als die gaar is, en de aardappelen bijna uit elkaar vallen, bind je de saus met een gare aardappel die je fijnprakt op de snijplank. De gebakken tofu kun je nu toevoegen, maar gebakken kip kan ook. En je maakt hem met pepers en zout zo pittig als je zelf wilt.

Lekkere gerechten met natuurlijke ingrediënte
© Pixabay.com

Uiensoep, spiesjes en verse frieten

Het zijn maar twee voorbeelden van recepten die redelijk makkelijk te bereiden zijn. Of je nu vleeseter of vegetariër bent, koken is zoals gezegd altijd leuker en gezonder wanneer je natuurlijke ingrediënten gebruikt. Wat te denken van een verse uiensoep? Daar kan geen blik of zakje instant soep aan tippen. Verse tijm, rozemarijn, peterselie: misschien pluk je ze wel zó uit je tuin. Serveer je uiensoep met broodjes met verse smeersels en je zult niemand horen klagen. Een ander idee is om spiesjes te maken van verse (eventueel vegetarische) gehaktballetjes met daartussen gegrilde paprika’s, champignons, courgettes en ui. Ze kunnen op de barbecue, in de pan of in de oven. Lekker een bak vers gemaakte frieten erbij en smullen maar.

Tafel vol met tapas of een Mexicaanse schotel

Pak je tapas-kookboek er eens bij en zie wat je allemaal met natuurlijke ingrediënten kunt maken. Patatas bravas, balletjes in tomatensaus, aioli, kaaskroketjes, ham met meloen… je moet er even de tijd voor nemen maar wat is er leuker en lekkerder dan een tafel vol verse tapas, waar iedereen gretig de tanden in zet? Mexicaans koken is ook zo leuk. Vergeet de poeders en dipsauzen die je zo uit de schappen kunt trekken, maak alles vers. Zwarte bonen, rijst, frisse ijsbergsla, tomatensalsa, avocado, koriander, zure room, dat zijn ingrediënten die voor een Mexicaanse schotel. Het enige dat je niet zelf kunt maken (of misschien toch wel!) zijn de nacho-chips. Eet smakelijk!