Leef met de seizoenen mee: kook seizoensgebonden

Is het eigenlijk wel normaal dat wij op elk moment van het jaar om het even welke groenten en fruit voorhanden hebben? Als je eens goed nadenkt, moet je toegeven dat dit inderdaad niet normaal is. Onze ouders of grootouders aten gewoon wat er geoogst werd en eventueel probeerden ze voor de winter wat voorraad in te maken. Seizoensgebonden koken heeft vele voordelen. Ontdek ze hier!

Leef met de seizoenen mee kook seizoensgebonden
© Pixabay.com

Seizoensgebonden koken is gezonder
De meeste gezonde manier van eten bereiden is in je tuin gaan, je groenten of fruit oogsten en ze onmiddellijk te bereiden. Hoe korter de tijd tussen oogsten en opeten, hoe meer vitaminen, aroma’s en smaken je behoudt. Uiteraard is het niet aan iedereen gegund om een moestuin of een boomgaard te hebben. Voor een groot deel kun je het snelle verwerken van groenten en fruit verwezenlijken door uitsluitend groenten en fruit te eten van het seizoen.

Seizoensgebonden koken brengt meer smaak in huis
Wanneer wij op elk moment van het jaar om het even welk fruit en groenten willen, dan boet je in aan smaak. Stel dat je in de winter aardbeien wilt eten. Er zijn vanzelfsprekend geen verse aardbeien uit volle grond in onze streken. Ofwel haal je dan aardbeien uit andere landen op je tafel, ofwel ga je aardbeien kweken in kassen met watercultuur en kunstmatige verwarming. Bij beide oplossingen verlies je aan smaak. De groenten en fruit uit andere landen worden onrijp geoogst om de transporttijd te overbruggen. Het beste voorbeeld hiervan is een banaan. Bananen worden groen getrokken en gaan daarna in rijperijen. Ze hebben onvoldoende zon gezien voordat ze geoogst werden. Op deze manier kun je nooit de smaak evenaren die je hebt bij een vers afgeplukte rijpe banaan. Je herinnert je je vast nog die sappige ananas vol smaak die je in het zuiden of de Caraïben gegeten hebt? Dergelijke smaken vind je hier niet.

Leef met de seizoenen mee kook seizoensgebonde
© Pixabay.com

Seizoensgebonden koken is goedkoper
Alle handelingen die moeten gebeuren om buiten het seizoen groenten en fruit te oogsten kosten geld. Het transport uit andere landen, de kosten die kassen met zich meebrengen en de opslagruimtes die nodig zijn om de oogst te bewaren betaal je als consument gewoon mee. Tijdens het seizoen zijn de producten veel goedkoper, juist omdat er op dat moment zo veel zijn en de handelaars er graag af willen.

Hoe vind je makkelijk seizoensgroenten en fruit?
Ideaal is natuurlijk dat je je eigen groenten en fruit kweekt. Zelfs op een klein balkonnetje of terras kun je al een aantal zelfgekweekte producten oogsten. Heb je toch geen groene vingers? Dan vind je misschien een kweker in de buurt waar je verse producten rechtstreeks kunt bekomen. Ben je toch aangewezen op de reguliere handel? Haal dan effectief enkel maar seizoensgroenten en -fruit in huis. Vraag gerust raad aan de verkopers of haal je inspiratie uit een fruit- en groentekalender. Die zegt jou vaak welke producten er op dat moment rijp zijn. En wees gerust, je hoeft bij seizoensgebonden koken zeker niet dagenlang tomaten of bloemkolen op dezelfde manier te eten. Ga op zoek naar leuke recepten waarbij je eens een andere manier van bereiden ontdekt dan je gewoon bent. Wedden dat je een echte chef-kok wordt als het aankomt op seizoensgebonden koken?