Ken je dat? Dan koop je verse kruiden in de supermarkt, en nog geen dag later liggen ze verlept in je koelkast. Misschien heb je daardoor zelfs wel eens verzucht dat je beter zelf je kruiden kon gaan kweken. Dat is helemaal niet zo lastig als dat je misschien denkt! Volg de volgende simpele stappen en je plukt voor je het weet dagelijks verse kruiden uit je eigen kruidentuin!
Buiten of binnen
Weinig ruimte voor een tuin? Weet dan dat je voor het kweken van kruiden eigenlijk niet meer nodig hebt dan een paar bloempotten en een zonnige vensterbank. Kruiden zoals basilicum, bieslook en dille doen het prima in een potje. Groot voordeel is dat je hierbij geen rekening hoeft te houden met het jaargetijde. Een redelijk constante temperatuur en af en toe wat water is voldoende om je plantjes te laten groeien. Vind je het leuker om de kruiden in de (moes)tuin te laten groeien? Dat kan in de volle grond, maar houd er dan wel rekening mee dat niet alle kruiden tegen vorst kunnen. Er zijn wel soorten die in de winter verdorren en in de lente gewoon weer gaan groeien. Denk dan aan salie, rozemarijn en bonenkruid. Er zijn ook soorten die in de winter boven de grond helemaal afsterven, maar in het voorjaar toch weer gaan groeien. Voorbeelden hiervan zijn oregano en bieslook. Wil je ook in de winter van je kruiden kunnen genieten? Dan kun je ze beter in bakken plaatsen, die je dan in de winter op een warmere plek binnen neerzet.
Zaadjes of plantjes
In principe kun je de meeste kruiden al in september zaaien in volle grond en het hele jaar door binnenshuis in potten of bakken. Lastig is wel dat zaden heel kwetsbaar zijn. De kans dat de opkomende plantjes het in het vroegste stadium niet overleven is groot. Daarnaast zal je wat geduld moeten hebben voordat je daadwerkelijk kan genieten van al die geuren en smaken. Daarom kan het handiger en makkelijker zijn om gewoon kruidenplantjes te kopen en die in de grond te zetten. Als de overstap goed verloopt groeien ze daar gewoon verder én kun je er direct van genieten!
Tips voor het planten
Ben jij iemand die graag het liefst direct aan de slag gaat met een nieuw idee? Helemaal goed, maar het is wel handig om voor een kruidentuintje eerst even een plannetje te maken. Er zijn namelijk best wat zaken waar je rekening mee moet houden. Een aantal tips:
- Sommige kruiden gedijen goed op schaduwrijke plekken, terwijl andere juist veel zon nodig hebben. Zoek dit van tevoren goed uit, om teleurstellende groei te voorkomen!
- Bekijk ook vooraf hoeveel ruimte de kruiden nodig hebben. Sommige groeien namelijk heel snel en kunnen zo je hele bak of moestuin overnemen. Daarbij verdringen ze dan andere kruiden en dat is natuurlijk hartstikke jammer!
- Voeg wat extra mest toe als je de kruiden plant. Hierdoor groeien ze beter.
Met behulp van bovenstaande tips is de kans op een goed groeiende kruidentuin groot. Nog even en je kunt genieten van de heerlijkste gerechten met kruiden uit eigen tuin!