HSP: wat is dat en hoe ermee omgaan

Wat is HSP?

HSP is de afkorting van de Engelse naam highly sensitive person. In Nederland wordt dat vertaald in hoogsensitief persoon. De term werd in 1996 voor de eerste keer gebruikt door dr. Elaine N. Aron, een psychologe in de Verenigde Staten. Er waren voor haar anderen die deze conditie ook hebben beschreven. Volgens Aaron is de conditie in sterke mate genetisch bepaald en komt die bij een op de vijf personen voor. Zij karakteriseert die niet als negatief. Een HSP is volgens haar meer gevoelig voor prikkels die zijn gerelateerd aan onder meer genot, pijn en emoties. Een HSP bezit een hogere gevoeligheid voor geuren, geluiden, tast en visuele ervaringen. Die kan een lichamelijke en geestelijk overbelasting tot gevolg hebben. Ook kan een HSP in vergelijking tot de gemiddelde persoon meer indrukken opnemen en is zich eerder bewust zijn van potentiële risico’s. Een HSP is zich sterker bewust van de omgeving en wordt daardoor sneller geraakt. Impulsief handelen hoort daar niet bij. De genoemde eigenschappen worden door de omgeving vaak verkeerd geïnterpreteerd. Ze betreffen namelijk niet een geremd of verlegen zijn.

© Pixabay.com

Omgaan met HSP

We bedoelen hier hoe je beter kunt omgaan met het feit dat je een HSP bent.

  • Herkennen en erkennen

Het is belangrijk dat je van jezelf weet dat je hogersensitief bent, dat feit erkent en ernaar handelt.

  • Lees over HSP

Hoe meer je weet over je conditie, des te beter kan je daarop in spelen.

  • Naar je lichaam luisteren

Luister naar je lichaam en leer zo voor welke prikkels en indrukken je overgevoelig bent.

  • Stel wat je energie kost en geeft

Besef wat je energie kost en wat je energie geeft. Richt je zoveel mogelijk op de laatsten en ga de eersten uit de weg.

© Pixabay.com
  • Plan je activiteiten

Als je dingen wilt gaan doen, hou dan rekening met de momenten je die het beste passen. Gebruik de momenten daarvoor die je als rustiger ervaart en waarop je minder prikkels hebt te verwerken.

  • Neem tijd voor jezelf

Door alle prikkels kun je je behoorlijk moe gaan voelen. Dat kan zowel geestelijk als lichamelijk zijn. Daarom dien je regelmatig tijd voor jezelf te nemen. Plan die momenten ook in.

  • Leid een gezond en regelmatig leven

Hou met eten rekening met je conditie. Eet vers en gevarieerd, omdat dat energie geeft. Voeding met veel suiker kan je beter vermijden, want dat vergt energie. Slaap voldoende. Een bepaald ritueel voor het naar bed gaan, kan daarbij helpen. Doe bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen en/of aan yoga.

  • Nee leren zeggen

Leer nee te zeggen als je iets wordt voorgesteld, waarvan je weet dat je die omstandigheden beter kunt vermijden. Je zou een tegenvoorstel kunnen doen, die je minder problemen veroorzaakt.