Een soldeerstation, waar heb je hem voor nodig? Zijn er ook nadelen? Een soldeerstation is een mooi apparaat wat de temperatuur regelt van de soldeerbout. Dit wordt gedaan door een computerchip. Hoe werkt dit nu precies? Lees snel verder.
Waarom een soldeerstation?
Wanneer je wel eens soldeert, zul je al snel merken dat het een rommeltje wordt. Als je soldeerbout een standaard heeft, wordt het al een stukje makkelijker. Hier kun je dan de hete soldeerbout in zetten terwijl hij opwarmt of je hem even niet gebruikt. Maar waarom een soldeerstation en niet gewoon een soldeerbout met standaard? Tijdens het solderen van verschillende materialen zul je verschillende temperaturen nodig hebben. Dit kan geregeld worden via het display, of de draaiknop op het soldeerstation. Meestal kun je de temperatuur instellen tussen de 200 en 500 graden Celsius.
Hoe werkt een soldeerstation?
Door een sensor in de soldeerbout wordt de temperatuur nauwkeurig gemeten. Dit wordt dan op zijn beurt naar de computer chip in het soldeerstation gestuurd. Het soldeerstation is de controlerende factor en stelt naar behoefte de temperatuur bij. Dit doet hij totdat de door jouw ingestelde temperatuur bereikt is. Een normale soldeerbout warmt zichzelf op totdat hij zijn maximale temperatuur bereikt heeft. Dit is niet handig wanneer je soldeermateriaal al op een lagere temperatuur smelt. Door exact de juiste temperatuur aan te kunnen houden, verminder je de kans op schade op de omliggende componenten. Hierdoor kun je als soldeerder met minder stress te werk gaan. De kans op schade wordt kleiner en jouw vertrouwen stijgt.
Zijn er ook nadelen?
Natuurlijk zit zoals aan elk product ook aan een soldeerstation een nadeel. Wanneer je een soldeerstation gebruikt, moet de soldeerbout altijd vast zitten aan een kastje wat de temperatuur regelt. In de regelmaat is dit kastje niet klein. Hierdoor zul je altijd een apparaat in de buurt moeten hebben. Dit verlaagt je mobiliteit drastisch. Daarnaast zal het energieverbruik van je soldeerbout omhoog schieten. De soldeerbout moet zich steeds opwarmen en afkoelen. Dit kost veel energie. De meeste soldeerstations hebben een handige stand-by functie. Hierdoor blijft de soldeerbout wel warm, maar niet op zijn maximale temperatuur. Dit bespaart dan weer wel een hoop energie. Uiteindelijk zal deze besparing niet opwegen tegen het extra energie verbruik voor de energieregeling.
Waar te koop?
Op veel verschillende plekken zijn deze soldeerstations te koop. Bij de bouwmarkt of online. De prijzen verschillen wel sterk. Je kunt een luxe kopen, maar voor 50 tot 60 euro heb je een prima soldeerstation. Deze stations zijn een mooie oplossing voor de hobbysoldeerder. Wanneer meer precisie vereist is, kun je toch het beste kijken naar een soldeerstation uit het duurdere segment.