Technische opleidingen en de toekomst

‘Technische opleidingen zijn de toekomst!’ hoor je in allerlei reclames. Soms denken mensen dan: is dat niet wat overdreven? Echter is niets minder waar. Als we kijken naar de enorme groei die de techniek de afgelopen twintig jaar heeft gemaakt, is dat dubbel de groei van de afgelopen honderd jaar! En deze trend zal in de komende jaren alleen maar sneller en sterker gaan ontwikkelen. Technische opleidingen en de toekomst zijn dan ook heel nauw met elkaar verbonden. Hoe dit zit en hoe kan ook jij een schakel worden in deze toekomst?

Technische opleidingen en de toekomst
© Pixabay.com

Technische beroepen in opmars

Technische kennis is onwijs in trek bij organisaties. Of we het nu hebben over programmeertechniek, robottechniek, autotechniek of smart-building techniek, er is ongelooflijk veel vraag naar gekwalificeerd personeel. De reden hiervoor is dat de ongekende vraag naar techniek als maar oploopt en het aantal gekwalificeerde mensen lang niet zo hard meegroeit. Dit zien we terug in het feit dat bedrijven vaak al in het tweede jaar van het MBO of HBO contracten aanbieden aan studenten, zodat zij na hun studie direct bij hen kunnen komen werken. Vaak staat hier een meer dan schappelijk salarissen tegenover!

Waar komt die vraag vandaan?

Deze enorme vraag naar technisch talent komt voort uit de enorme verandering die de wereld op dit moment doormaakt. We zijn steeds meer aan het automatiseren en zoeken hierbij altijd naar de nieuwste mogelijkheden die zo ‘toekomstbestendig’ mogelijk zijn. Daarbij worden ook de regels voor veiligheid en duurzaamheid constant aangescherpt door de regeringen. Dit vraagt om ongekende wendbaarheid bij bedrijven, maar ook een technische vernuftigheid die deze producten en oplossingen van de toekomst vandaag bedenken.

Technische opleidingen en de toekoms
© Pixabay.com

Van stoplicht monteur tot werken aan de toekomst

Waar werken aan stoplichten tien jaar geleden betekende dat je een lamp verving en af en toe de kast open moest schroeven, is er bij deze werkzaamheden tegenwoordig een heel technisch en innovatief pakket bijgekomen. De gemiddelde monteur voor stoplichten is namelijk ook sterk met de toekomst bezig. Stoplichten moeten nu namelijk met elkaar kunnen praten over naderende auto’s om opstoppingen te voorkomen. Ook worden er systemen ontwikkeld waardoor stoplichten met auto’s kunnen gaan praten, zodat die op hun beurt de snelheid aan kunnen passen op de stoplichten. ‘Als jij iets eerder remt, zorg ik dat jij groen krijgt als je hier bent!’ Dankzij al deze ontwikkelingen is een stoplicht monteur nu volop bezig met een veiligere en efficiëntere toekomst op de weg.

Technische opleidingen op MBO, HBO of WO

Wil jij een onderdeel zijn van de toekomst en dagelijks bezig zijn met nieuwe ontwikkelingen of het verzinnen van nieuwe oplossingen? Dan kun jij dit jaar al beginnen met een studie in die richting! Of je nu MBO, HBO of WO wilt gaan studeren, een technische opleiding is altijd voor jou geschikt. Of je interesse nu ligt in klimaat, ICT, robots, hardware of auto’s, elke organisatie is heel erg op zoek naar talent dat hen kan helpen om klaargestoomd te worden voor de toekomst. Een technische opleiding (of bijscholing) maakt jou klaar voor de toekomst in dit werkveld en zorgt dat jij zonder problemen een glansrijke carrière kunt beginnen bij een technisch bedrijf, overheidsinstantie of hardware-organisatie. Overal liggen honderden mogelijkheden en het begint allemaal bij het vinden van een passende technische opleiding die past bij jouw interesses en talenten.