Alles wat je moet weten over het passieve huis

Een passief huis is een huis dat energiezuinig gebouwd is, gericht op een zomer- en wintercomfort dat optimaal is. Een passieve woning kan bijna het gehele jaar op kamertemperatuur blijven, zonder dat hier een klassiek verkoelings- of verwarmingssysteem aan te pas komt. Zijn de buitencondities extreem, dan is er wel een verwarmingsbron nodig die actief is, maar de energievraag zal dan zeer klein zijn.

Alles wat je moet weten over het passieve huis
© Pixabay.com

Om een passief huis te bouwen is aardig wat expertise nodig, er is namelijk een perfecte afstemming vereist van alle opbouw parameters. Een passief huis zorgt ervoor dat het verliezen van warmte gereduceerd kan worden tot een minimum. Dit wordt mogelijk gemaakt door een grote luchtdichtheid, een isolatie optimalisatie en een warmteterugwinning. Dit laatste gebeurt via een ventilatiesysteem. Daarnaast maakt men optimaal gebruik van passieve warmtewinsten via de zon en uit de bodem.

Er heerst altijd een aangenaam binnenklimaat in een passief huis, terwijl het geen standaard verwarmingssysteem nodig heeft. Als we kijken naar de energiebehoefte dan ligt deze in vergelijking met een gemiddelde woning zo’n vier keer lager. In dit artikel bespreken we de basis principes van het passieve huis.

Optimalisatie van de isolatie

In een passief huis is een doeltreffende en dikke isolatielaag nodig. Alleen op deze manier kan het traditionele verwarmingssysteem worden vervangen zonder daarbij aan warmte comfort in te boeten. De isolatiediktes voor daken, vloeren en wanden zijn tussen de 18 en 35 centimeter, afhankelijk van het soort isolatiemateriaal dat gebruikt wordt. En er zijn er heel veel. Ze kunnen worden ingedeeld op basis van het soort materiaal: minerale isolatie, biologische isolatie of synthetische isolatie zoals PUR-isolatie. Doe een beroep op de isolatie-experts om meer te weten te komen over de verschillende opties en hun voordelen.

Warmteterugwinning

Een passief huis heeft een constante aanvoer nodig van verse lucht. Dit zorgt ervoor dat het gebruikerscomfort zo hoog mogelijk blijft. De verse binnenkomende lucht wordt afgevoerde lucht naar buiten verwarmd met een speciale warmtewisselaar. Zonder deze twee luchtstromen met elkaar te vermengen, wordt 90% teruggewonnen van de warmte. Het belangrijkste doel van een passief huis is een comfortabele en gezonde leefomgeving voor de gebruikers. Een luchtkwaliteit die uitstekend is kan hierin niet ontbreken. Hiervoor wordt een mechanische balansventilatie gebruikt, waarbij een warmteterugwinning vereist is op de ventilatielucht. De verse lucht wordt vervolgens toegevoerd in de slaapkamers, werkruimtes en overige leefruimtes. Via de natte ruimtes, bijvoorbeeld de badkamer, keuken en toilet, wordt de lucht weer afgevoerd.

Alles wat je moet weten over het passieve hui
© Pixabay.com

Efficiënte benutting van de zon

Een passieve zonnewinst staat gelijk aan gratis energie om de ruimte te verwarmen, maar ook aan het produceren van elektriciteit en sanitair warm water. In het ontwerp moet rekening worden gehouden met Zontoetredingsfactor G die vereist is voor de beglazing. Deze waarde geeft in percentages aan wat wordt doorgelaten aan zonne energie dat op het glas valt. Bij een passief huis moet G meer zijn dan 50%. Ook moet er rekening worden gehouden met de kans op oververhitting. Dit kan door extra beschaduwing te ontwerpen, zoals bijvoorbeeld luifels, balkons en buitenzonwering.

Luchtdicht bouwen

Een passief huis moet luchtdicht zijn. Warmte verliezen via spleten, aansluitingen en kieren moeten vermeden worden. Dit wordt getest via een praktische proef.

Efficiënte huishoudapparaten

In een passief huis dient men gebruik te maken van elektrische apparaten die energiezuinig zijn. Het resterende verbruik kan op deze manier verminderd worden tot de helft, zonder dat hier hinder van wordt ondervonden door de gebruiker. Een goede daglicht inval zorgt er overigens ook voor dat er minder kunstlicht nodig is.

De behoefte aan energie is in een passief huis heel erg laag. Wat er nog aan energiebehoefte overblijft kan voorzien worden via duurzame energiebronnen, zoals bijvoorbeeld zonnepanelen voor stroom en een warmte boiler voor het verwarmen van het huis.