Welke zaag voor welke klus en hoe gebruik ik ze?

Elk soort zaagklus vereist een eigen type zaag. Tegenwoordig zijn er tal van soorten en varianten zagen verkrijgbaar, die voor specifieke klussen en projecten kunnen worden ingezet. Maar uit welke varianten kun je allemaal kiezen als je de voor jou perfecte zaag zoekt? En hoe gebruik je de betreffende zaag precies? In dit blog gaan we in op de belangrijkste soorten zagen en hoe deze gebruikt worden?

Welke zaag voor welke klus en hoe gebruik ik ze
© Pixabay.com

De handzaag

De bekendste soort zaag is de handzaag. Deze zaag wordt dan ook het meeste gebruikt. Een handzaag is met name geschikt om even snel een niet al te dik latje of een dunne plank door te zagen. Echt gereedschap dus voor huis-, tuin- en keukenklussen. Een handzaag mag dan ook niet ontbreken in de gereedschapskist van de doe-het-zelver. Zaag je regelmatig (veel) planken door of heb je een zaag nodig voor gevorderd of professioneel gebruik, dan volstaat een handzaag niet maar het je een geavanceerder type zaag nodig.

De afkortzaag

Een ander type zaag dat in Nederland populair is, is de zogenoemde afkortzaag. Een afkortzaag is een zaag met motor, met een rondvormig zaagblad. Een afkortzaag wordt gebruikt voor het zagen van allerlei soorten materialen, zoals hout, kunststof en metaal. Vooral voorwerpen die de vorm van een staaf hebben kunnen er goed mee gezaagd worden. Ben je van plan om een afkortzaag te kopen voor jouw klussen, zorg dan dat je het juiste zaagblad (of een variatie aan zaagbladen) koopt. Hierbij moet je vooral letten op de grootte van de zaagtanden en de dikte van het zaagblad. Hoe groter het aantal tanden van het zaagblad is, hoe meer zaagvermogen de afkortzaag heeft.

De zaagtafel

Iedereen, zeker ervaren klussers en werknemers in de bouw, kent ze wel: de zaagtafel of (zoals deze zaag ook wel heet) de tafelzaag. Zaagtafel zijn zaagmachines die op een tafel bevestigd zijn en specifiek bedoeld zijn om grote houten planken of grote voorraden hout snel mee op maat te zagen. De ronde metalen zaag is robuust en verticaal ingebouwd, zodat er razendsnel lange of brede houten planken gezaagd kunnen worden in de gewenste maat of maten. Timmermannen, meubelmakers en mensen met soortgelijke beroepen kunnen dan ook niet zonder een zaagtafel. Zaagtafels beschikken over een beschermende kap, die tijdens het gebruik over de roterende zaag aangebracht moet worden, om zo optimale veiligheid te garanderen. Tafelzagen beschikken soms ook over een afzuigsysteem, om het stof op te zuigen.

Welke zaag voor welke klus en hoe gebruik ik z
© Pixabay.com

De cirkelzaag

Een cirkelzaag is een machinale zaag die met de hand kan worden bediend en een rond zaagblad heeft. Met een cirkelzaag kun je uitstekend recht vooruit zagen door de cirkelzaag over het houtoppervlakte te duwen. Op de zaag is een zogenoemde geleider aangebracht, die het mogelijk maakt om 100 procent in een rechte lijn te kunnen zagen. Een van de grote voordelen van een cirkelzaag is het feit dat dit type zaag lekker licht en mobiel is. Cirkelzagen zijn geen kolossale machines, maar praktisch bruikbaar elektrisch gereedschap dat gemakkelijk meegenomen kan worden naar de bouwplaats of werkruimte.

De decoupeerzaag

Ten slotte mag de decoupeerzaag niet ontbreken in een lijstje met belangrijke soorten zagen. Hierbij glijdt de onderzijde van de zaag over het oppervlakte, waarbij de zaag in een uitsparing zit. Decoupeerzagen werken eenvoudig en zijn lekker flexibel. Daardoor kun je er gemakkelijk allerlei figuren mee uitzagen.