Kunst stevig aan de muur hangen, een koud kunstje?

Er zijn van die zaken bij een inrichting waar je even goed over moet nadenken. Een ervan is het bevestigen van schilderijen, decoratie, lampen, kapstok of planken aan de muur. Je moet natuurlijk voorkomen dat je achteraf niet zo gelukkig bent met de gekozen plek of dat de zaken niet deugdelijk aan de muur hangen. Op scheuren, gaten, of nog erger, een beschadigd schilderij of spiegel, zit je natuurlijk niet te wachten. Met onderstaande tips helpen we je graag op weg naar een stevige bevestiging van je lievelingszaken aan de muur.
Beslis allereerst waar je je schilderij, spiegel of wandplank wilt ophangen. Visualiseer het door bijvoorbeeld een stuk papier of karton op ware grote tegen de wand te plakken en bekijk het resultaat van een afstand. Je kunt ook een tweede persoon vragen het pronkstuk voor de gewenste plek te houden. Markeer de bovenkant.

Kunst stevig aan de muur hangen, een koud kunstje
© Pixabay.com

Bevestiging met boren

Wanneer je iets met schroeven in de muur wilt bevestigen, moet je weten met wat voor soort muur je te maken hebt. Elk type muur vraagt namelijk om een voor die muur geschikte plug. Met de juiste plug zorg je er namelijk voor dat een schroef voldoende grip in de ondergrond krijgt. Vertrouw dus niet blind op de bij je aankoop meegeleverde standaardpluggen. Wij geven je een overzicht van een aantal soorten muren en de daarvoor geschikte pluggen:

Beton en baksteen:
Een nylon S-plug is voorzien van een antidraaibeveiliging, zodat de plug bij het bevestigen van de schroef niet meedraait. Deze plug is geschikt voor lichte en middelzware belasting.

Kalkzandsteen en Ytong en holle baksteen:
Een alligator plug zal, in tegenstelling tot een nylon S-plug, niet in het geboorde gat verdwijnen. Bovendien zal de plug, zodra de schroef erin wordt gedraaid, enorm uitzetten, wat de stevigheid ten goede komt.

Holle wanden:
Holle wanden zijn doorgaans gipsplaten die op een houten regelwerk zijn bevestigd. Een hollewandplug klapt achter de wand een schaargedeelte uit. Er zijn zowel plastic als metalen hollewandpluggen. Ook springankers zijn geschikt voor holle wanden.

Je hebt niet altijd een plug nodig, bijvoorbeeld als je iets in hout wilt bevestigen. Er zijn ook schroeven op de markt die je rechtstreeks in het geboorde gat kunt draaien. Er gelden wel speciale voorwaarden.

Soorten boormachines
Ga na welke boormachine je nodig hebt. Leen of huur er zo nodig eentje wanneer je maar af en toe iets wilt ophangen.

  • Boormachine: geschikt voor het boren in cellenbeton (let op geen gewoon beton), hol metselwerk of plaatwerk
  • Klopboormachine: geschikt voor het boren in (holle) baksteen
  • Hamerboor: geschikt voor het boren in natuursteen of beton

Welke maat boor is geschikt?
Boor het gat altijd iets dieper dan de lengte van de plug. Boor liever, zeker bij poreuze muren of oud stucwerk, 2 mm kleiner voor dan de plug. Vaak valt een geboord gat iets groter uit.

Tip: boor liever niet lijnrecht boven een stopcontact. Mogelijk liggen er elektriciteitsleidingen in de muur die niet zichtbaar zijn.

Teken nu de plaats af waar de schroef moet komen. Met een afstandhouder kun je de juiste diepte van het te boren gat bepalen. Heeft je boormachine geen afstandhouder? Boor liever in twee of drie keer het gewenste gat. Zorg ervoor dat je tijdens het boren stevig staat!

Wil je iets extra stevig ophangen? Dat kan door twee bevestigingspunten te maken. Hoe verder de twee bevestigingspunten uit elkaar hangen, des te stabieler het resultaat. Een waterpas is hierbij wel noodzakelijk. Heb je geen waterpas maar wel een mobiele telefoon? Download een van de handige apps om te zien of iets waterpas is.

Kunst stevig aan de muur hangen, een koud kunstj
© Pixabay.com

Bevestiging zonder boren

Heb je geen boormachine, wil je of mag je niet boren maar wil je toch iets ophangen?
Er zijn bij elke bouwmarkt diverse handige bevestigingsmiddelen verkrijgbaar. Denk hierbij eens aan klevende spijkers of verstelbare klevende spijkers. Een kind doet de was.
Mocht je het resultaat toch niet overweldigend vinden dan is er geen man overboord. Je kunt dit product altijd verplaatsen, zonder dat het oppervlak beschadigt of smerig geworden is.
Met verstelbare klevende spijkers kun je nog met de hoogte spelen. Weeg hetgeen je wilt ophangen wel even van te voren. De maximale belasting van zelfklevende producten is doorgaans twee kilo. Let bij aanschaf ook op voor welke ondergronden het geschikt is.
Er zijn ook zelfklevende (doorzichtige) strips en zelfklevende haken verkrijgbaar.
Lees van te voren de gebruiksaanwijzing en volg de aanwijzingen op, om teleurstellingen of naar beneden vallende voorwerpen te voorkomen.

Bevestiging met boren maar met flexibiliteit in ophangen

Ben je iemand die het interieur het liefst elke week verandert? Wil je je schilderijen, posters of andere kunstwerken wisselend ophangen?
Overweeg dan het aanbrengen van een schilderij ophangsysteem. Dit bestaat uit een rail met ophangdraden en ophanghaken, die je aan het plafond of de muur bevestigt. Leef je uit en wissel naar hartenlust, zonder dat je muren beschadigen. Er bestaan ook schilderij ophangsystemen met verlichting.