Alles wat je moet weten over rookmelders

Velen hebben geen idee dat er zoveel verschillende rookmelders op de markt zijn, totdat ze er zelf één moeten kopen. Het kan overweldigend zijn, want welke rookmelder beschermt jou nu het beste? Om je op weg te helpen met je rookmelderkeuze vertellen wij je alles dat je moet weten over rookmelders.

Alles wat je moet weten over rookmelders
© Publicdomainpictures.net

De voeding
Je kunt kiezen voor een rookmelder op batterij of een rookmelder die je aansluit op het lichtnet. Het voordeel van de eerste variant is dat je de rookmelder makkelijk kunt (ver)plaatsen. Het nadeel is dat je zo nu en dan de batterijen zult moeten vervangen. Ga je voor een rookmelder op batterijen? Controleer dan wel of deze een batterijvervangingssignaal heeft. Een rookmelder die je aansluit op het lichtnet heeft geen batterijen die je moet vervangen, maar het zal niet werken in het onwaarschijnlijke geval dat de stroom uitvalt. Ook kost het wat meer moeite om deze rookmelder aan te sluiten.

Koppelfunctie
Als je meerdere rookmelders hebt, kun je het beste voor melders gaan met een koppelfunctie. Stel dat je boven ligt te slapen en beneden in de keuken detecteert je rookmelder rook. Wellicht hoor je dit alarm niet, maar dankzij de koppelfunctie gaat de rookmelder in je slaapkamer ook af en word je op tijd gewaarschuwd.

Een testknop
Ben je om wat voor reden dan ook bang dat het geluidssignaal van de rookmelder het niet doet of heb je de rookmelder nog nooit af horen gaan en wil je weten hoe het alarm klinkt? Dan is een testknop wel zo handig. Zo kun je het alarm horen zonder dat er daadwerkelijk rook gedetecteerd hoeft te worden. Een testknop helpt je overigens niet bij het testen van de rookmelder zelf. Het enige dat de testknop kan garanderen is dat het geluidssignaal nog werkt.

Alles wat je moet weten over rookmelder
© Wikipedia.org

Noodverlichting
Het is aan te raden om voor een rookmelder te gaan met noodverlichting. Mocht er sprake zijn van veel rookontwikkeling, dan kan het moeilijk worden om de weg naar buiten te vinden. Een rookmelder met noodverlichting biedt je onder andere een lichtsignaal dat je kunt gebruiken om je te oriënteren.

Welke soorten rookmelders zijn er op de markt?
Zoals je ziet zijn er veel verschillende functies, maar er zijn ook verschillende soorten rookmelders. Moet je nu voor een optische, thermische of slimme rookmelder gaan? Een combimelder is ook nog een optie. De optische rookmelder reageert, wanneer het kleine lichtbundeltje dat het uitstraalt naar een lichtgevoelige cel wordt geblokkeerd. Een thermische rookmelder detecteert in principe geen rook, maar een hoge temperatuur of een snelle temperatuurstijging. Deze types geven minder vaak vals alarm dan de optische rookmelder, maar ze detecteren brand wel later. De slimme rookmelder verbind je door middel van een app met je tablet of smartphone. Op deze manier kun je dus zelfs een rookmelding binnenkrijgen, wanneer je niet thuis bent. Heb je slimme apparaten in huis met een camera? Dan zou je zelfs kunnen controleren of het alarm loos is of dat er echt brand is. De combimelder detecteert niet enkel rook, maar ook koolmonoxide, een gas dat geurloos is, maar wel heel gevaarlijk. De combimelder heeft twee verschillende alarmen, zodat je weet of er sprake is van rook of koolmonoxide in de lucht. Je kunt ook een losse koolmonoxidemelder kopen naast je optische/thermische/slimme rookmelder.