Alles wat je moet weten over rolcontainers

Rolcontainers bestaan in verschillende maten, vormen, soorten en kleuren. Afhankelijk van het type rolcontainer waarin je investeert, zijn er grote verschillen in prijs en kwaliteit. En je wil natuurlijk de best mogelijke kwaliteit voor de prijs die je betaalt. Ben je van plan een nieuwe of tweedehands rolcontainer aan te schaffen? Houd dan zeker rekening met onderstaande tips en info!

© Pixabay.com

Een rolcontainer, wat is dat?

Een rolcontainer is simpelweg een mobiele container op wielen. Hij wordt vaak ingezet voor intern transport zoals orderpicking. Maar ook voor extern transport is het gebruik van een rolcontainer heel handig.

Ruimtebesparend

Er bestaan rolcontainers die je in elkaar kan schuiven en dus nestbaar zijn. Hierdoor kan je veel ruimte besparen wanneer er slechts weinig beschikbare ruimte is. Zo kan er zelfs tot 75% ruimte bespaard worden ten opzichte van niet-nestbare varianten.

A-frame of L-frame

De twee meest voorkomende types van nestbare rolcontainers zijn A-vormig of L-vormig. Gebruik je containers met een L-frame? Dan kan je meer ruimte besparen. Het voordeel van geneste A-frame containers is dan weer dat ze makkelijker te transporteren zijn.

Duurzaamheid

Hoe duurzaam een rolcontainer is, hangt onder meer af van het materiaal waaruit hij is gemaakt en de afwerking van de onderdelen.

Ombouw

De ombouw van een mobiele container is meestal van metaal gemaakt en kan op verschillende manieren worden afgewerkt. Zo kan de ombouw geverfd, gepoedercoat en verzinkt worden. Verzinking van de ombouw kan elektrolytisch en thermisch. Thermische verzinking is het meest hoogwaardig. Zo kunnen thermisch verzonken containers in de regen staan, zonder roest of barsten te vertonen.

Bodem

De bodem of de basis van een rolcontainer kan uit hout, staal of plastic bestaan. Hout kost het minst en gaat bijgevolg ook het minst lang mee. Staal kost het meest, is het meest duurzaam en kan de zwaarste last dragen. Plastic zit op het vlak van prijs en duurzaamheid tussen de twee in.

© Pixabay.com

Wiellagers

Hoe zijn de wielen bevestigd aan de container? Er zijn 3 types wiellagers: glijlagers, rollagers en kogellagers. Een glijlager is makkelijk in onderhoud en goedkoop, maar minder geschikt voor rolcontainers die dienen voor transport over langere afstand. Een rollager heeft een hogere belastbaarheid en is dus ideaal voor zwaardere lasten. Ze rijden bovendien makkelijker dan glijlagers. Kogellagers zijn het duurst maar hebben dan weer het grootste draagvermogen.

Efficiëntie

Wanneer je bepaald hebt welk type wiellager je gaat kiezen, is het ook nuttig te kijken naar de wieldiameter en het type hek van de container.

Klem- of insteekhek

Wil je je containers kunnen nesten op een snelle en comfortabele manier? Dan ben je gebaat bij containers met een klemhek. Met een eenvoudige voetbeweging zijn deze snel en makkelijk uit te klappen en los te maken.

Wieldiameter

Hoe groter het wiel van je rolcontainer, hoe makkelijker het is om over hindernissen te rijden. Dit maakt het transport uiteraard makkelijker en sneller.

Gebruiksgemak

Gebruiksgemak is voor velen de belangrijkste parameter voor het aanschaffen van een rolcontainer. Wat de container nu echt optimaal maakt in dagelijks gebruik hangt van meerdere opties af, zoals het type wielen en het materiaal.

Bok- of zwenkwiel

Het juiste type wiel kan écht het verschil maken. Bokwielen zijn het minst functioneel: ze kunnen slechts één kant op rijden. Zwenkwielen zijn wendbaar maar maken het vervoeren van zwaar beladen containers moeilijker. Daarom worden ze vaak gebruikt in combinatie met bokwielen.

Materiaalkeuze

Welk materiaal kies je het best? Wielen van rolcontainers kunnen van zacht of harder materiaal gemaakt zijn. Zacht materiaal, zoals rubber, vangt meer schokken op, maakt geen strepen en maakt minder geluid. Wielen uit harder materiaal zoals polypropyleen zijn meestal goedkoper in aanschaf.