Deze technologische snufjes nemen je veel werk uit handen in de tuin

Geniet jij ook zo van je tuin? Lekker een boekje lezen in het zonnetje, gezellig barbecueën met vrienden, een beetje naar de vijver turen, vogeltjes spotten of een dutje doen in je comfortabele tuinstoel. Maar het onderhouden van een tuin is veel werk. Vanaf het voorjaar moet er meerdere malen per week gesproeid, gewied en gemaaid worden. Natuurlijk kun je kiezen voor een ‘onderhoudsarme’ tuin, oftewel vrijwel alles betegelen, zodat je tuin meer weg heeft van een parkeerplaats dan een groene oase. Maar je kunt ook enkele technologische snufjes aanschaffen die je een hoop werk uit handen nemen.

Deze technologische snufjes nemen je veel werk uit handen in de tuin
© Pixabay.com

De robotgrasmaaier
Sommige mensen vinden het heel rustgevend om hun gazonnetje in prachtige baantjes te maaien, maar anderen hebben hier een bloedhekel aan. Voor deze mensen is de robotgrasmaaier uitgevonden. Voor het in gebruik nemen moet je wel enkele dingen instellen, zodat niet je bloemperkje gekortwiekt wordt, maar vervolgens heb je er nauwelijks omkijken naar en kun je dagelijks genieten van een prachtig gemaaid grasveld. Robotgrasmaaiers zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer 500 euro. Je hebt dan een ‘basic’ model dat geschikt is voor kleine oppervlaktes.

De besproeiingscomputer
Hangen jouw plantjes in de zomer ook vaak op apegapen, omdat je vergeten bent om te sproeien? Denk dan eens na over een besproeiingscomputer. Je plaatst deze tussen een kraan en de tuinslang en na het instellen van een programma hoef jij je geen zorgen meer te maken of je plantjes wel genoeg water krijgen. Er zijn ook modellen op de markt die het vocht in de bodem meten en aan de hand daarvan bepalen wanneer het tijd is om te sproeien. Nog geavanceerder zijn de exemplaren die rekening houden met de hoeveelheid zonlicht, neerslag, luchtvochtigheid, temperatuur en verdamping uit de planten. Hiermee bespaar je ook nog eens heel veel water. Een simpele irrigatiecomputer is al verkrijgbaar voor circa 30 euro.

Deze technologische snufjes nemen je veel werk uit handen in de tui
© Pixabay.com

De slimme bloempot
Soms lijkt het alsof je planten nooit de juiste hoeveelheid water geeft. Of ze sterven van de droogte, of ze verzuipen door te veel water. De Parrot Pot is een intelligente bloempot die precies weet wanneer jouw plant water nodig heeft en, heel belangrijk, hoeveel. Dankzij een reservoir van 2,2 liter heb je er een maand geen omkijken meer naar en ga je met een gerust hart op vakantie. De bijbehorende app laat je ook weten wanneer het water in het reservoir dreigt op te raken, wanneer je wat extra voeding moet geven en of je plant meer licht nodig heeft. Je kunt de bloempot zowel binnen als buiten plaatsen, maar bij temperaturen onder het vriespunt moet je hem wel even binnenhalen. De Parrot Pot kost 149 euro.

De FarmBot
Zit jij ook weleens te dromen van je eigen moestuin, maar bleef je oogst tot nu toe beperkt tot een verlept radijsje en een paar doorgeschoten slaplantjes? Dan is de Farmbot iets voor jou. Nadat je hem in elkaar hebt gezet kun je via open source software aangeven welke groentes je waar wilt hebben en de robot neemt je al het werk uit handen. Onkruid wordt meteen gedetecteerd door een camera en teruggeduwd onder de grond en wanneer je jonge spruiten dorstig zijn, worden ze voorzien van een slokje water. Voor deze volledig geautomatiseerde moestuin moet je wel diep in de buidel tasten: het eenvoudigste model, de FarmBot Express, kost al meer dan 1.300 euro.