Zo schilder je te hoge of slechtbereikbare muren

Wie droomt er niet van: een karakteristiek huis met eindeloze muren, hoge plafonds en kronkelende trappen? Alhoewel dit natuurlijk prachtig is, kan het schilderwerk ervan behoorlijk wat kopzorgen opleveren. Voor het gemak kun je er een schildersbedrijf voor inschakelen, maar met de praktische hulpmiddelen uit dit artikel is het klusje ook zelf te klaren.

© Pixabay.com

Telescopische verfstok

De meest eenvoudige (en voordelige) manier om hoge of slechtbereikbare muren te kunnen bereiken is door je verfstok te verlengen. Dit kun je doen door een telescopische verfstok voor aanschaffen. Deze verfstok is uitschuifbaar en kun je daardoor makkelijk aanpassen aan de gewenste verfhoogte.

Bovendien is een telescopische verfstok dikwijls uitgerust met een antislip handvat. Een verlengde verfstok kan behoorlijk topzwaar worden. Het antislip handvat zorgt voor betere grip, waardoor de verfstok een stuk zorgvuldiger gehanteerd kan worden. Je kunt zo tevens meer kracht zetten, wat het schilderwerk ook eenvoudiger maakt.

Trap of ladder

Ook kun je gebruik maken van een trap of ladder. Een tweedelige ladder, een driedelige ladder (ook wel reformladder genoemd) of bordestrap zijn hiervoor het meest geschikt. Deze kunnen namelijk opgesteld worden in een A-vorm, waardoor ze niet tegen de muur hoeven te steunen. De ladders zijn doorgaans makkelijker aan verschillende hoogtes aan te passen. Een bordestrap is daarentegen stabieler, doordat deze is uitgerust met een werkplateau.

Een driedelige ladder kan tevens fungeren als stevige trapladder. Dat kan handig zijn voor het schilderwerk in een trapportaal of op een overloop, waarbij je in een beperkte ruimte werkzaam bent. Voor dergelijk schilderwerk kun je ook gebruik maken van een vouwladder. Het voordeel van deze ladder is de mogelijkheid twee ladderpoten lager te zetten dan de andere twee ladderpoten. Daardoor kan deze op een trap geplaatst worden.

© Pixabay.com

Steiger

Tenslotte kun je gebruik maken van een kamersteiger. Dit is met name geschikt voor het schilderen van hoge(re) muren en plafonds. Kamersteigers zijn compacte steigers die je eenvoudig kunt verplaatsen, maar minder ver de hoogte ingaan dan steigers voor buitenwerkzaamheden. Het werken op een steiger biedt meer stabiliteit en werkruimte ten opzichte van een trap of ladder.