Zo trek je meer vogels aan in je tuin

We maken van onze tuin graag ons eigen paradijsje. Deze is natuurlijk pas compleet, wanneer je regelmatig gevleugelde bezoekers in je tuin ontvangt. Vogels brengen leven in de brouwerij, maar het is niet altijd vanzelfsprekend dat ze in jouw tuin landen. Misschien is het gras wel groener bij de buren? Met de volgende tips zullen vogels echter al snel op visite komen in jouw kleine stukje paradijs.

Zo trek je meer vogels aan in je tuin
© Pixabay.com

Creëer een natuurlijke omgeving
Net zoals wij van de natuur houden, doen vogels dat ook. Een tuin met enkel tegels, beton en schutting zal in de regel minder aantrekkelijk zijn voor ze. Natuurlijk hoef je niet je hele tuin te laten verwilderen of op ieder vierkante meter een boom te planten voor wat meer aanloop, maar wat extra groen kan geen kwaad. Hoewel het misschien tegen je opgeruimde natuur in gaat, kun je dood hout en bladafval in de tuin het beste laten liggen. Vogels die op zoek zijn naar nestmateriaal zullen je dankbaar zijn! Heb je een hond, kat, konijn of een ander huisdier dat flink verhaart? Dan is het een leuk idee om ze een borstelbeurt te geven en hun plukken vacht in een leeg vetbolnetje te stoppen en deze op te hangen. Vogeltjes zullen af en aan komen vliegen voor die heerlijk zachte nestvulling! Je kunt ook een stapje verder gaan en een nestkastje ophangen in je tuin. Hang deze op een rustige, schaduwrijke plek achter in je tuin op minstens twee meter hoogte.

Een vogelbadje
Een vogelbadje is niet alleen een geweldige manier om vogels te lokken, maar het staat ook nog eens heel leuk in de tuin, vooral als er veelvuldig gebruik van wordt gemaakt. Je kiest het beste voor een ondiep schaal. Zet deze bij voorkeur op een open plaats in je tuin, zodat de vogels alles goed in de gaten kunnen houden, terwijl ze badderen. Om ervoor te zorgen dat de vogels hun spa in jouw tuin blijven prefereren, zul je het water regelmatig moeten verversen. Reinig dan ook meteen het vogelbadje met een borstel en heet water. In de winter zullen je gevleugelde vriendjes geen bad willen gebruiken, maar vers drinkwater is meer dan welkom. Om te voorkomen dat het water in de schaal bevriest, kun je wat suiker toevoegen.

Zo trek je meer vogels aan in je tui
© Pixabay.com

Kies het juiste vogelvoer
De meest voor de hand liggende tip is natuurlijk het geven van vogelvoer. Voor je het weet is je tuin gevuld met vogels! Wil je een specifiek vogelsoort aantrekken? Onderzoek dan eerst wat dit vogeltje graag lust. Zo zijn meesjes, matkoppen en groene spechten gek op vetbolletjes, ongezouten pinda’s en zonnebloempitten. Mussen, vinken en houtduiven zullen ook afkomen op zonnebloempitten, maar zijn ook erg blij met gemengd strooizaad en onkruidzaden. Is het wintertijd en zou je graag met een bezoek worden vereert van het winterkoninkje of het roodborstje? Voer dan ongekookte havermout, bessen en/of meelwormen.

Houd katten uit de tuin
Je doet natuurlijk niet al die moeite om vogels te lokken om vervolgens de katten uit de buurt ze op te laten eten. Voorkom dat katten in je tuin komen door een waslijndraad ongeveer tien centimeter boven je schutting te hangen. Ook kun je meidoorn en vuurdoorn planten op de plaatsen waar katten normaal gesproken onder je schutting doorkruipen. Heb je zelf een kat? Doe hem een belletje om!