De zomers worden steeds droger en met het oog op duurzaamheid is het belangrijk om zuinig aan te doen met drink- en regenwater. In de tuin kun je gemakkelijk water (besparen) en vergaren. Hoe kun je minder water gebruiken in de tuin? En welke opties zijn er buiten het gebruik van vers kraanwater? Wat kun je zelf doen om de tuin te wapenen tegen de droogte? Wij geven je enkele tips.
Minder water gebruiken
Door je planten water te geven voordat de zon opkomt bespaar je gemakkelijk water. Het water heeft namelijk de tijd om in de grond te trekken en verdampt hierdoor minder snel. Ook is het mogelijk om je planten aan minder water te laten wennen door ze eens per week veel water te geven, in plaats van een beetje per dag. De wortels groeien hierdoor dieper de grond in zodat de plant beter zelf aan water kan komen. Wat ook erg handig is om in huis te halen, is een waterbesparend irrigatiesysteem. Dit zorgt voor een constante watertoevoer die je zelf hebt ingesteld. Je bespaart al snel 70% water wanneer je het vergelijkt met handmatig sproeien. Idealiter zet je geen zwembadje op in de tuin, maar dit kan toch wel heel lekker zijn tijdens erg warme dagen. Is het water vies geworden? Laat dit niet zomaar weglopen in het gazon maar verdeel het over je plantjes.
Water verzamelen
Er zijn verschillende manieren om water te verzamelen in de tuin. Als je het niet erg vindt om een grote investering te doen, is een grote regenwatertank interessant. Met een kleiner budget is een regenton een uitstekend alternatief. Je sluit de afvoergoot van het dak op de regenton aan en kunt vervolgens water aftappen met een klein aftapkraantje. Regentonnen zijn er in alle volumes, vormen en kleuren. Afhankelijk van de hoeveelheid water die je nodig hebt voor het verzorgen van het gras en de planten kun je ook water uit de sloot halen. Wanneer je water uit een sloot, kanaal of rivier haalt om te sproeien mag dit zonder vergunning. In enkele gevallen moet je wel een melding doen, afhankelijk van de hoeveelheid water die je gebruikt.
Tuin droogtebestendig maken
De meest duurzame oplossing is het aanpassen van je tuin aan het veranderende klimaat. Zo kies je op zonnige plekjes in de tuin voor plantensoorten die beter tegen droogte kunnen, zoals rozemarijn, tijm of lavendel. De kruiden ruiken niet alleen heerlijk, maar zijn ook nog eens lekker om mee te koken. Ook doen zuiderse boomsoorten het steeds beter in Nederland, zoals de vijgenboom. Het is prettig om genoeg bomen in je tuin te zetten, omdat deze voor schaduw zorgen. Jij hebt een lekker plekje om uit de zon te zitten en de schaduw van de bomen beschermen ook de bodem tegen uitdroging. Zorg er in ieder geval voor dat je niet te veel bestrating aanlegt in je tuin want hier kan het regenwater niet goed door weglopen. Voor je gazon kun je voor droogtebestendige grassoorten kiezen. Vooral langere grassen beschermen de bodem tegen uitdroging. Laat madeliefjes en klavertjes in het grasveld staan, want zo ziet je tuin er altijd groen uit, ook als het gras al redelijk dor is.
Er wordt vaak veel te gauw en te vaak gesproeid in tuinen, valt mij op. Ik heb hier constant discussie over met de buren. Ik haal de tuinslang hoogstens een keer per week tevoorschijn in de zomer. Planten gaan anders ook teveel aan overmatige irrigatie wennen.