Zo hou je muggen op een natuur- en diervriendelijke manier op afstand

De zomer is weer aangebroken. Een tijd van zon, ijsjes, zwemmen en vooral vakantie. Maar ook een tijd waarin de muggen zich weer laten zien. Nachtenlang wakker liggen van het irritante gezoem en de jeuk wanneer je bent geprikt door een mug. Hoe houdt je die vreselijke beestjes nou op veilige afstand zodat je er geen last van hebt, maar dat wél op een dier- en natuurvriendelijke manier? Hieronder lees je aantal tips.

Zo hou je muggen op een natuur- en diervriendelijke manier op afstand
© Pexels.com

Wind
Een hele goede manier om muggen op afstand te houden is om een ventilator aan te zetten. Muggen houden niet van de luchtstroom en zo blijven ze bij je uit de buurt. Het is diervriendelijk, omdat ze het beestje niet beschadigen en ventilatoren verbruiken weinig energie en dus is het ook goed voor het milieu. Bovendien heb je een lekker koel briesje in de warme, plakkerige zomernachten.

Citroenen
Muggen houden ook absoluut niet van de geur van citroenen. Ze gaan er niet van dood, maar ze blijven wel op afstand. Gebruik een beetje etherische olie met citronella-extract of gebruik plantjes met een citroengeur zoals citroentijm, geranium of citroenbasilicum. Je kamer ruikt heerlijk naar citroenen en de muggen blijven op afstand; win-win!

Gebruik een hor of klamboe
Plaats een hor voor het raam om muggen en andere ongenode gasten van buiten te weren. Ze kunnen er niet doorheen en jij kunt heerlijk slapen. Ook kun je een klamboe gebruiken om muggen te weren. Ze gaat over je bed heen. Nadeel kan zijn dat het wel nóg een beetje warmer kan worden, maar in de jungle gebruiken ze immers ook klamboes. Zorg er wel voor dat de gaatjes van de klamboe klein genoeg zijn en de klamboe zelf groot genoeg om over je hele bed te kunnen, anders kunnen kleine mugjes door de gaatjes heen of onder de klamboe door als deze te kort is.

Zo hou je muggen op een natuur- en diervriendelijke manier op afstan
© Pexels.com

Kruiden
Muggen vinden de geur van verschillende kruiden niet lekker. Leg dus wat van deze plantjes in kamer. Je kunt kruiden gebruiken zoals rozemarijn, knoflook, munt, lavendel en tomatenblaadjes. Leg hiervan bijvoorbeeld wat blaadjes of stengels naast je bed en de muggen zullen gegarandeerd uit de buurt blijven. Gebruik deze tip in combinatie met de eerste tip om de geur beter te verspreiden met de ventilator. Zo weet je al helemaal zeker dat ze je niet lastig komen vallen. Ook kun je verschillende kruiden combineren met de geur van citroen. Een optimale combinatie om muggen op afstand te houden.

Water
Heb je plekken in huis waar stilstaand water in staat, zoals in plantenbakken, bloempotten, emmers en dakgoten? Maak deze dan leeg en gooi het water weg. Zorg er ook voor dat er geen nieuw stilstaand water in kan komen te staan, want het is dé ideale plek voor muggen om eitjes te leggen. Pak het probleem al bij de bron aan en je zal merken dat je al iets minder muggen hebt.

Licht
Muggen houden niet van licht, zoals wel vaak wordt gedacht. Door het licht kunnen ze zich niet goed oriënteren en dat kunnen ze juist wel in het donker. Ze slapen namelijk overdag en zijn juist actief als het donker is. Zet dus een lampje aan als dat je verder niet stoort. Gebruik eventueel een slaapmasker tegen het licht. Het liefst een blauw/uv-licht. Dit weert muggen nog beter dan een standaard nachtlampje met zacht licht.