Of zelf composteren voordeliger voor het milieu is dan het grootschalig composteren wat nu gedaan wordt door gemeentes op het gebied van gft (groente, fruit, tuinafval) is niet bekend. Het is wel duidelijk dat het een milieuvriendelijke optie is om zelf te composteren, omdat het groente-, fruit-, en tuinafval dan niet verwerkt (en vervoerd) hoeft te worden. Het is in dit geval wel belangrijk dat het composteren op een goede manier gebeurt, anders zou dit milieuvoordeel kunnen veranderen in een nadeel.
Hou de kringloop klein
Het bespaart enorm veel energie om zelf te composteren. Ter plekke verwerk je namelijk als het organische afval dat uit je eigen huishouden komt. Zo hou je de kringloop klein. Het levert bovendien ook een eindproduct op dat nuttig is. Compost is namelijk rijk aan humus en dit kun je gebruiken om de bodem van je tuin te verbeteren.
Hou er wel rekening mee dat composteren een rottingsproces is. Schimmels, bacteriën en andere organismen uit de bodem zetten, met de hulp van zuurstof groente-, fruit-, en tuinafval om in compost. Doe je dit verkeerd, dan kan er een rottingsproces plaatsvinden zonder zuurstof. Hierdoor kan er lachgas of methaan ontstaan, wat beide schadelijke broeikasgassen zijn.
Kiezen uit verschillende compostsystemen
Wil je zelf gaan composteren, dan kun je uit verschillende systemen kiezen. Welk systeem je kiest hangt onder ander af van hoe groot je tuin is, hoeveel afval je te composteren hebt en wat de verhouding is tussen je keukenafval en je tuinafval. Heb je geen tuinafval? Dan kun je het beste kiezen voor een gesloten systeem. Je zou deze dan ook op je balkon kunnen zetten of in de keuken.
Heb je wel veel afval en ook tuinafval? Dan kun je kiezen voor een open compostbak of een composthoop. Je hebt zeker een aantal vierkante meters nodig als je een composthoop wilt. Bij de opzet moet deze vrij liggende hoop zeker anderhalve meter breed, lang en hoog zijn. Het composteringsproces zal er later voor zorgen dat de compost hoop inzakt. De composthoop kun je leggen op de grond, maar ook in een bak van gaas, takken of hout. Het is echter beter om de bodem af te dekken met tegels. Zo weet je precies bij het afgraven waar de bodem van de composthoop begint.
Een compostvat
Heb je een tuin met niet zoveel ruimte? Dan is een compostvat, van hout of plastic, meer geschikt. Je kunt zo’n compostvat in bijna alle tuincentra wel kopen. Je kunt een compostvat ook heel gemakkelijk in de keuken, op een binnenplaatsje of op je balkon zetten. Er zijn hier speciale compost vatten voor te koop, zoals een wormenbak of een composteer trommel. Ideaal voor keukenafval.
Een ideale composthoop maken
Wil je zelf gaan composteren, dan is het belangrijk dat je voldoende aandacht besteedt aan het compostvat of de composthoop. Zo ontstaan er geen broeikasgassen. Een goede doorluchting is daarbij erg belangrijk. Voldoende lucht in je composthoop krijg je door om de 6 weken de composthoop ondersteboven te zetten. Men noemt dit ook wel omzetten. Dit zorgt ervoor dat het composteer proces versnelt. Variatie is ook erg belangrijk. Een goede composthoop is zo gevarieerd mogelijk. Wissel droog materiaal af met vochtig materiaal, stevig met slap, fijn met grof, etcetera. Zorg er wel voor dat de composthoop vochtig blijft, niet te nat en niet te droog.