Zo zorg je voor een gezond binnenklimaat in huis

Comfortabel wonen is belangrijk, maar er komt meer bij kijken dan gewoon mooi meubilair en een leuk kleurtje op de muren! Een van de belangrijkste factoren, één die helaas vaak wordt onderschat, is het binnenklimaat van de woning. Dit heeft eigenlijk betrekking op de temperatuur in de verschillende ruimtes maar ook de vochtigheidsgraad. Een goede balans vinden tussen warm en koud, vochtig en droog en nog andere parameters is van groot belang om het binnenklimaat gezond te houden!

Zo zorg je voor een gezond binnenklimaat in huis
© Pixabay.com

De beste manieren om het binnenklimaat van je woning te verbeteren

Een gebalanceerd binnenklimaat is niet enkel aangenamer wonen, het maakt je huis ook gewoon een stuk gezonder. Hieronder vind je een overzicht van enkele handige tips om het binnenklimaat van je huis te optimaliseren:

1. Verlucht je woning zo vaak mogelijk

Eerst en vooral is het een goed idee om je woning elke dag te ventileren. Dit kan je doen door middel van een airconditioning systeem (dat bijvoorbeeld de temperatuur in de ruimte analyseert en op basis daarvan aan of uit gaat), ofwel kan je ook gewoon je ramen regelmatig openzetten. Beide methodes zorgen ervoor dat er dagelijks verse lucht in je woning komt, waardoor de temperatuur en het zuurstofgehalte optimaal blijven.

Natuurlijk zullen bepaalde ruimtes meer verluchting nodig hebben dan andere. De badkamer is een deel van de woning dat echt elke dag verlucht moet worden aangezien zich daar snel vocht ophoopt, terwijl dat bij de keuken en bijvoorbeeld de living minder dringend is.

Zo zorg je voor een gezond binnenklimaat in hui
© Pixabay.com

2. Breng meer natuur in huis

Een andere goede manier om het binnenklimaat van je woning te verbeteren, is door meer planten en bloemen in huis te zetten. Bepaalde plantensoorten zijn erg goed in het zuiveren van de lucht en zo kunnen ze de hoeveelheid zuurstof en de kwaliteit van de lucht verbeteren. Daarbij maken planten en fleurige bloemen je interieur ook nog eens een stuk gezelliger en mooier!

Bij een speciaalwinkel voor planten en bloemen kan je op zoek gaan naar de beste opties voor een zuivere binnenlucht. Ook is het natuurlijk belangrijk dat de planten en bloemen die je koopt een beetje in je interieur passen en dat je er niet in overdrijft (tenzij dat echt jouw ding is natuurlijk!).

3. Controleer je huis regelmatig op vochtproblemen

Ten slotte is het een goed idee om je woning af en toe te checken op eventuele vochtproblemen. Vocht kan zich ophopen in vloeren (bijvoorbeeld boven de kelder), maar ook op plaatsen waar de muren minder goed geïsoleerd zijn. De zolder is nog zo’n risicoplaats als het gaat om vocht. Als vocht in je woning binnendringt, dan kan dat schimmels veroorzaken – en die zijn nefast voor de gezondheid!

Laat het opsporen en oplossen van vochtproblemen altijd over aan een specialist. Deze weet immers wat de oorzaak van het probleem is en kan dan ook de nodige maatregelen nemen. Ook is het belangrijk om vochtproblemen niet te lang te laten liggen, aangezien ze zo al snel veel erger kunnen worden!

Haal het beste uit het binnenklimaat van je huis

Bovenstaande drie tips geven je al een goed beeld van wat je zelf kan doen om het binnenklimaat van je huis gezonder en aangenamer te maken. Het resultaat is dan ook dat je geniet van meer comfort én ernstige problemen op de lange termijn kunt vermijden!