Zo leg je een bijenvriendelijke tuin aan

Het is in ons land slecht gesteld met de biodiversiteit. Voor heel veel soorten dieren en planten geldt dat ze dreigen uit te sterven, de populatie staat onder druk. Niet alleen is dit erg voor de dieren en de planten, we bedreigen onszelf daar ook mee. Alle onze gewassen moeten door insecten bestoven worden. Je kan de insecten, en met name de bijen helpen, door het aanleggen van een bijenvriendelijke tuin. Hoe je dit doet leggen we uit in dit blog.

Zo leg je een bijenvriendelijke tuin aan
© Pixabay.com

Een bijenvriendelijke tuin aanleggen, hoe doe je dat?

Wil je een bijenvriendelijke tuin? Dan zul je allereerst bewust moeten kijken naar je keuze voor planten. Bijen verzamelen nectar, dit wordt omgezet in honing in een kast of een korf. Bijen hebben hiervoor het hele jaar door voedsel nodig. Omdat we te maken hebben met verschillende seizoenen, zullen er in de ene maand meer bloemen zijn dan in de andere maand. Toch kun je de bijen helpen met behulp van onderstaande tips.

Plant vroegbloeiende en laatbloeiende planten

Door vroegbloeiende planten in je tuin aan te leggen, zorg je ervoor dat de bijen in het voorjaar al van de bloemen kunnen genieten. Als je een redelijke grote tuin hebt, dan zou je ook een wilg kunnen planten. Een wilg behoort ook tot de vroeg bloeiers en is voor bijen een populaire leverancier van nectar. Andere voorbeelden van vroegbloeiende planten zijn bijvoorbeeld de hyacint, de krokus en de sneeuwbal. Door het planten van laatbloeiers zorg je ervoor dat bijen ook in de herfst nog voldoende voedsel hebben om te eten.

Je kunt ook een wilde bloemen tuin aanleggen. Zo’n tuin is voorzien van een heleboel inheemse planten en dat past natuurlijk perfect bij een wilde bij, maar ook bij andere insecten. Er leven in ons land meer dan honderden soorten bijen. Veel van deze bijen richten zich vaak op één soort bloem, bijvoorbeeld het rapunzel klokje, het kruipklokje, of het ruig klokje. Door te kiezen voor inheemse plantensoorten die iets minder bekend zijn, help je ook deze bijen.

Zo leg je een bijenvriendelijke tuin aa
© Pixabay.com

Bijenvriendelijke struiken en planten

Lavendel is ook een plant die erg geliefd is bij bijen. En wat dacht je van een vlinderstruik? Ook frambozenstruiken en braamstruiken worden regelmatig bezocht door bijen en hommels.

Een laatste tip om de bijen te helpen, is ecologisch tuinieren. Gif gebruiken heeft natuurlijk desastreuze gevolgen, niet alleen voor de bijen en insecten, maar ook voor de mens. Dus heb je een ziekte of een plaag in je tuin, neem dan contact op met een ecologische tuinier met verstand van zaken, voordat je zelf met allerlei giftige middelen aan de gang gaat.

Heel moeilijk is het dus niet om een bijenvriendelijke tuin aan te leggen. Het aanplanten van de juiste struiken, planten en bomen is het belangrijkste. Daarnaast zul je je meer moeten verdiepen in ecologisch tuinieren. Het maakt niet uit of je een hele grote of juist een hele kleine tuin hebt. Voor de insecten, en met name de bijen, is het van groot belang. De meeste mensen beschouwen de insecten als onbeduidend en onbelangrijk, maar in werkelijkheid zijn ze voor de mensheid van groot belang.