Met deze technische snufjes wordt iedereen een keukenprins(es)

Je maakt je leven een stuk eenvoudiger met domotica in huis. Deze slimme apparaten, die je bedient met je smartphone of met een bedieningspaneel staan met elkaar in verbinding en werken zoals jij dat wilt en wanneer je dat wilt. Ook in de keuken wordt gebruik van domotica steeds populairder. Je ziet steeds vaker dat er een iPad in de keuken wordt ingebouwd om de verschillende apparaten aan te sturen. Ook met een aantal eenvoudige aanpassingen kan je met een relatief lage investering al een aantal slimme apparaten bedienen. De verwachting is dat de groei van slimme apparaten in de keuken de komende jaren alleen nog maar zal toenemen. Zo wordt iedereen een keukenprins –of prinses.

Met deze technische snufjes wordt iedereen een keukenprins(es)
© Pixabay.com

De voordelen van domotica in de keuken

Domotica maakt je leven een stukje makkelijker. Als je ’s ochtends wakker wordt, is de koffie al klaar en ’s avonds als je thuis komt, staat de oven al aan met de ovenschotel die je de avond ervoor hebt klaargemaakt. Je kan zo aanschuiven. Ook de inhoud van je koelkast check je makkelijk vanuit je luie stoel. Naast het gemak, bespaar je door het gebruik van slimme apparaten ook geld en energie. Je voorkomt sluipverbruik door apparatuur op afstand uit te schakelen en je vaatwasmachine in te stellen zodat deze pas aangaat als het nachttarief actief is.

Voorbeelden van slimme keukenapparatuur

De ontwikkelingen op het gebied van domotica gaan snel en er komen steeds meer slimme apparaten bij. Naast de slimme koffiemachine en de oven kan je tegenwoordig met een camera op afstand in je koelkast kijken om inspiratie op te doen voor het avondeten. De wasemkap heeft een onderhoudstimer zodat je precies weet wanneer het tijd is om deze schoon te maken. Door het beantwoorden van een aantal simpele vragen weet de vaatwasser precies wat het beste reinigingsprogramma is en zo zijn er nog tal van mogelijkheden.

Met deze technische snufjes wordt iedereen een keukenprins(es
© Pixabay.com

Niet alleen tijdens het koken

De keuken is veel meer dan alleen een plek om te koken of een kopje koffie te zetten. In een echte woonkeuken ontbijt je met het gezin, lees je een krantje of zit je ’s avonds te borrelen. Zorg dat je keuken een aangename plek is om te verblijven door de verlichting aan te passen aan de situatie met sfeerverlichting tijdens de borrel en feller licht als er huiswerk gemaakt moet worden. Programmeer de verwarming zodat je na een dag werken thuiskomt in een comfortabele warme keuken. Ook ventilatie, audio en zonwering pas je met één druk op de knop aan elke situatie aan.

Om op te letten

Slimme apparaten hebben veel voordelen, maar maak jezelf niet compleet afhankelijk van deze apparaten. Hou rekening met stroomuitval of een internetstoring waarbij je je apparatuur misschien niet meer kan bedienen. Als je een slimme koelkast hebt die de bestellingen voor je doet, controleer dan wel zelf de bestellijst om verrassingen te voorkomen. Ga slim om met je slimme apparaten, dan heb je er het meeste plezier van.