Het gele hesje is oranje geworden

Iedereen kent de gele hesjes als veiligheidskleding. Toch is het gele hesje vervangen door een oranje exemplaar. In de bouw, bij het spoor en bij werkzaamheden bij Rijkswaterstaat loopt het personeel in oranje. Dit heeft niets te maken met het oranjegevoel, maar komt door afspraken in Europees verband. Zie je toch mensen met een geel hesje op de bouwplaats dan zijn het de veiligheidsmensen. Voor de herkenbaarheid lopen zij in het geel.

© Pixabay.com

Persoonlijke bescherming

Werkkleding heeft als belangrijkste reden om medewerkers te beschermen. Voor buitenwerkzaamheden betreft het bescherming tegen kou en vocht. De stof van de kleding dient dan isolerend en waterdicht te zijn. Bij warmte is goed ventilerende kleding nodig. Kleding is vlamvertragend bij beroepen die vooral met vuur en hitte werken. Werken in het donker gebeurt in reflecterende kleding. Signaalkleding is verplicht voor wegwerkers en spoorwerkers. De kleding zorgt voor een goede zichtbaarheid en herkenbaarheid. De juiste kleding voor elk beroep is verkrijgbaar bij Bowork.

Kleding moet prettig zitten

Naast veiligheid is de pasvorm van werkkleding van belang. De gehele dag draag je de werkkleding zoals broeken, bovenkleding, overalls en hesjes of werkjassen. Kleding dient ook comfortabel te zijn en dient voldoende bewegingsvrijheid te bieden. Voor veel beroepen dient constant klein gereedschap gedragen te worden. Genoeg opbergruimte en een gereedschapsriem is dan noodzakelijk. Werkkleding is meestal gemaakt van nylon omdat die stof sterk en slijtvast is. Cordura is een bekend merk voor werkkleding, koffers en rugzakken. Het materiaal van de stof is bestand tegen schuren, scheuren en kan tegen een stootje.

© Pixabay.com

Kleding vergroot herkenbaarheid

Veel bedrijven hebben specifieke werkkleding om te onderscheiden. De politie draagt specifieke kleding zodat iedereen weet dat zij als zodanig herkend worden. Ook de KLM heeft specifieke blauwe kleding om de professionaliteit en representativiteit uit te stralen. Het doel is dan niet uitsluitend een persoonlijke bescherming, maar om de bekendheid te benadrukken. Veel werkkleding wordt om die reden voorzien van bedrijfslogo’s.

In Nederland draagt ruim vijftig procent van de beroepsbevolking werkkleding. De branchevereniging DutchWorkWear presenteert elke twee jaar de Corporate Fashion Award. Om de duurzaamheid te bevorderen werd bij de laatste Award vooral kleding gepresenteerd die vervaardigd is van ecologische materialen. Dit is ook nodig omdat de textielproductie een van de meest vervuilende industrie ter wereld is.