Verschillende soorten gevelbekleding

Woningen en gebouwen worden voorzien van gevelbekleding. Het dient als een verfraaiing, maar heeft ook een isolerende werking. Het wordt zowel toegepast bij nieuwbouw als bij renovatie van woningen. Er zijn verschillende materialen die geschikt zijn voor gevelbekleding zoals hout, Rockpanel en Trespa.

© Pixabay.com

Basalt als plaatmateriaal

Rockpanel is een gevelbekleding. Het materiaal waarvan de platen worden geproduceerd is basalt. Dit is gesteente afkomstig van gestold lava ontstaan na een vulkaanuitbarsting. Omdat er vele vulkaanuitbarstingen zijn, is er volop basalt beschikbaar. Het is in feite een natuurlijke grondstof met het voordeel dat er geen sprake is van uitputting.

Steenwol zorgt voor isolatie

Bij de productie wordt basalt gemengd met andere materialen en vervolgens verhit. Na de verhitting blijft er steenwol over dat met toevoeging van bindmiddel tot panelen worden geperst. De panelen hebben een uitzonderlijke dichtheid waardoor ze uitermate geschikt zijn voor gevelbekleding. De panelen worden met een coating afgewerkt.

© Pixabay.com

Trespa is HPL

Een vergelijkbaar materiaal is Trespa. Het is een HPL gevelplaat gemaakt van geperste houtvezels of van papier en hars. Vervolgens wordt de plaat voorzien van een harde toplaag. Bij Rockpanel is het basis materiaal steenwol. Er zijn echter meer verschillen tussen de twee gevelplaten. Trespa platen zijn harder en hebben daardoor een betere krasvastheid. Dankzij de specifieke coating is het vrijwel ongevoelig voor temperatuur, vocht en uv-straling.

Massief hardhout

Een gevelbekleding van massief hout bestaat uit latten in plaats van een plaat. Het wordt meestal als accentmuur geplaatst vanwege de decoratieve uitstraling. Hardhout heeft een hoge duurzaamheidsklasse en is daarom duurzaam. Toch heeft hout onderhoud nodig en dat geldt zeker als men vergrijzing wil voorkomen. Het dient jaarlijks worden behandeld met olie of beits.

Zowel Trespa, Rockpanel en hout kennen een grote toepasbaarheid. Naast gevelbekleding wordt het gebruikt voor dakkapellen, gootafwerking en dakoverstekken. Trespa en Rockpanel zijn er in verschillende uitvoeringen zoals een hout-, steen- of metaallook. Een vergelijkbaar materiaal is Keralit. Het is een kunstof plaatmateriaal gemaakt uit gerecyclede kunststoffen met een hout uitstraling.