Ransomware Recovery van TTNL: veiligheid op nummer 1

Je hebt er vast wel eens van gehoord op het nieuws: een ransomware aanval. Deze aanvallen vormen een grote bedreiging voor alle soorten bedrijven: van klein tot groot. Wat gebeurt er precies bij een ransomware aanval? En wat kun je doen als jouw bedrijf aangevallen wordt? Je leest het in dit artikel.

© Pexels.com

Wat is ransomware?

Ransomware is een soort malware, die zorgt dat je niet meer bij je belangrijke bestanden kunt komen. De documenten worden versleuteld en je moet meestal losgeld betalen om deze terug te krijgen. Er zijn twee soorten ransomware: crypto-ransomware en locker-ransomware. Crypto-ransomware is selectief en versleutelt alleen belangrijke bestanden. Locker-ransomware versleutelt geen bestanden, maar het hele computerwerk. Hierdoor is je hele bedrijf direct ontregeld.

Misschien vraag je je af hoe die ransomware binnenkomt. Vaak krijgen criminelen toegang tot je systeem door een phisingmail of drive-by download. Hier kun je vaak niets aan doen.

Bescherm je bedrijf tegen een ransomware aanval

Hoe komt het dat het ene bedrijf aangevallen wordt en het andere niet? Denk eens aan je beveiliging. Is deze nog up-to-date? Of herken je de volgende kwetsbaarheden in je beveiliging:

  • Je maakt gebruik van oude apparaten
  • Je hebt geen back-upplan
  • Er is sprake van verouderde software.

Herken je jezelf in de bovenstaande punten? Dan zijn er een aantal manieren om je bedrijf beter te wapenen tegen een ransomware aanval:

  • Maak regelmatig back-ups
  • Houdt al je software up-to-date
  • Train je werknemers in het herkennen van ransomware
  • Installeer goede beveiligingssoftware

Door al deze punten door te voeren ben je minder kwetsbaar én een minder aantrekkelijk doelwit voor cybercriminelen.

Wat doe je bij een ransomware aanval?

Helaas is een ransomware aanval niet altijd te voorkomen.
Een ransomware data recovery plan bestaat uit vijf stappen:

  • Quarantaine van geïnfecteerde systemen: De besmette systemen worden direct apart gezet. Zo voorkom je verdere verspreiding van het virus.
  • Beoordeel je schade: Bepaal samen met beveiligingsexperts welke bestanden getroffen zijn. Welke belangrijke informatie ben je nu kwijt?
  • Onderzoek de bron van de aanval: Welke kwetsbaarheden zitten er in je systeem en hoe zijn de criminelen binnen gekomen? Zorg dat je de beveiliging snel updatet.
  • Kies een hersteloptie: Kies je voor losgeld betalen, back-ups terugzetten, decriptietools of een ransomware recovery service? Losgeld betalen wordt natuurlijk altijd afgeraden.
  • Neem preventieve maatregelen: Voorkom een nieuwe aanval door beveiligingssoftware te installeren.
© Pexels.com

TTNL ransomware recovery voor je bedrijf

Begin niet aan het betalen van losgeld! Hiermee motiveer je cybercriminelen om nog meer bedrijven aan te vallen. De beste beveiliging tegen ransomware is altijd het maken van een goede back-up. TTNL zoekt samen met jou naar een beveiligingsoplossing op maat. Zo weet je zeker dat je goed voorbereid bent op een ransomware aanval.