Koel de zomer doorkomen dankzij uiteenlopende zonwering

Na een bloedhete zomer worden er vaak knopen doorgehakt, want dit nooit meer! Wie geen goede zonwering heeft in huis raakt praktisch bevangen door de hitte binnenshuis, zeker wanneer er niets te tochten valt zoals in sommige appartementen en flatgebouwen. Een zonnescherm is lang niet altijd de beste optie, want niet alleen betekent de plaatsing ervan een flinke kostenpost, maar is er zon in jouw woning door meerdere invalshoeken, dan kan daar geen zonnescherm tegenop.

Welke zonwering zorgt voor werkelijke verkoeling en houdt die brandende zon een beetje onder controle in jouw woning? We nemen de opties met je door.

© Pexels.com

Zonwering in je woning

Buitenshuis kun je indien je budget het toelaat natuurlijk een zonnescherm laten plaatsen. Hartstikke effectief en het zorgt er daadwerkelijk voor dat het graden koeler blijft in jouw woning. Maar hoe pak je dat binnenshuis aan? Welk type zonwering helpt echt om de warmte buiten te houden?

Plisségordijnen met zonwering

Zeer eigentijds zijn plisségordijnen. Overal kom je ze tegen, ze passen echt bij het moderne interieur. Het fijne is dat naast het gewone plisségordijn, er ook verduisterende plissé-gordijnen zijn. Doordat deze plissé-gordijnen bewerkt zijn, laten zij geen licht door op de plekken waar zij het raam bedekken. Zoals je misschien wel weet zijn plisségordijnen te positioneren voor het raam zoals je zelf wilt. Ze kunnen het gehele raam bedekken, het halve raam – bijvoorbeeld alleen het midden van het raam, of juist vanaf de onderzijde naar het midden. Dit maakt het zeer gemakkelijk om de zon te weren op effectieve wijze.

Shutters

Shutters zijn eveneens effectief als binnen zonwering. Shutters is een luiken systeem, wat d.m.v. scharnieren op vele manieren in- en uitgevouwen kan worden. Het zijn als het ware houten luiken aan de binnenkant van het raam. De houten lamellen zijn op alle manieren te positioneren en kunnen de warmte goed buiten de deur houden. Een nadeel echter is de aanschafprijs, wat binnen een hoger prijssegment ligt.

© Pexels.com

Jaloezieën

Jaloezieën zijn in verschillende materialen verkrijgbaar. Van PVC tot hout en bamboe bijvoorbeeld. Evenals bij shutters het geval is kun je natuurlijk de lamellen op zo’n wijze positioneren dat zij perfect de lichtinval tegenhouden. Houten jaloezieën kennen een hoog isolerende werking en absorberen minder warmte dan bijvoorbeeld PVC lamellen.

Rolgordijnen

Uiteraard zijn rolgordijnen ook effectief om de warmte tegen te houden. Kies als het even kan voor rolgordijnen met een isolerende functie; in dat geval werken zij zowel isolerend tegen de warmte als ook tegen de kou. Enig nadeel is dat dergelijke rolgordijnen dan nauwelijks nog licht doorlaten, waardoor een ruimte onnodig duister kan worden. Je kunt ook zelf niet meer naar buiten kijken bij gesloten rolgordijnen. Iets wat bij lamellen niet het geval hoeft te zijn.

Tot slot

Welk type gordijn of zonwering je ook kiest, zorg dat het een dubbele functie kent: zowel isolerend als decoratief.