Een nieuw dakraam plaatsen

Wanneer u een woning heeft gekocht, maar merkt dat het dakraam dat u heeft veel koude doorlaat, dan weet u zeker dat u daardoor ook veel energie verliest. Het is van groot belang dat u op de bovenverdieping minimaal een dakraam heeft, waardoor er voldoende licht naar binnen komt. Om voldoende lichtinval naar binnen te krijgen, moet de grootte van het dakraam ongeveer 10% van het vloeroppervlak zijn. Doordat door een dakraam meer licht naar binnen schijnt, zal de ruimte groter lijken, waardoor u er ook een vrijer gevoel bij krijgt. Komt er voldoende licht door het dakraam naar binnen, dan kunt u de ruimte ook inrichten als een studeer-, werk- of slaapkamer.

© Pixabay.com

Voor de kosten van een dakraam moet u aan een prijs denken tussen de € 200 en € 800. De kosten zijn natuurlijk afhankelijk van het gekozen raam, de montage en de gewenste afwerking. Wanneer u het dakraam gaat laten plaatsen, dan moet u dat niet te hoog laten doen. U moet ervoor zorgen dat u er zittend doorheen kunt kijken. Dat is belangrijk, als u er een studeerkamer van wil maken. Als u het bureau voor het dakraam plaatst, kunt u ook naar buiten kijken.

Welk dakraam wordt tegenwoordig gebruikt?

Tegenwoordig wordt er vooral gekozen voor een tuimelraam. Een tuimelraam is gemakkelijk te bedienen. Het tuimelt in het midden en heeft een bediening aan de onderzijde. Daarom is de bediening ook vrij eenvoudig. Omdat u het gemakkelijk kunt openen, kunt u het ook gemakkelijk aan de buitenzijde schoonmaken. Reinig de ruit met een zachte, schone en pluisvrije doek en een zeemleren doek. U kunt ook een ruitenwisser gebruiken, als u er maar voor zorgt dat er geen metaal in de wisser is verwerkt. Gebruik schoon water voor het schoonmaken van een dakraam. Dat is vaak voldoende. Een speciaal reinigingsmiddel is over het algemeen niet nodig. Er hoeft niemand het dak op te klauteren om het dakraam schoon te maken als het een tuimelraam is. Een tuimeldakraam zal voor een natuurlijke ventilatie zorgen. Omdat het voorzien is van dubbelglas en aan de zijden een goede afwerking heeft, zal het energiebesparend zijn. Wanneer u al een Velux dakraam heeft, maar deze nog niet als tuimelraam gebruikt kan worden, kunt u het Velux dakraam vervangen.

© Pexels.com

De grootte en de plaats bepalen van een dakraam

Wanneer u het Velux dakraam gaat vervangen, maar niet weet wat de maximale grootte kan worden en hoe het Velux dakraam moet worden vervangen, kunt u dat beter laten doen door de vakman. Hij zal eerst komen meten wat de maximale grootte kan worden. Op die manier kunt u gemakkelijk het Velux dakraam laten vervangen door de vakman en het geheel ook netjes laten afwerken. De vakman weet de juiste ruimte die vrij moet worden gemaakt op het dak. U hoeft zelf niet op dak te klimmen, terwijl de vakman precies wat hij moet doen om ook zijn veiligheid te waarborgen. Door het vervangen van het Velux dakraam zult u er weer veel jaren plezier aan beleven en zal er minder energie door het dakraam naar buiten gaan. De kosten zult u terugverdienen door minder gasverbruik.