Hoe bouw je het beste zelf een schutting?

Het bouwen van een schutting is in principe voor personen met enige kluservaring en technisch inzicht niet heel moeilijk uitvoerbaar. Een schutting bestaat uit prefabdelen van verschillende breedtes. Er hoeven dus niet zelf planken aan elkaar getimmerd te worden. De hoogte van een schutting bedraagt doorgaans 180 cm. Hoe kun je het beste zelf een schutting bouwen en waar let je op? We nemen het door in dit artikel.

© Pixabay.com

Welke schutting wordt het?

Schuttingen zijn in vele soorten en maten verkrijgbaar. Schuttingen bieden ruimte voor creativiteit, zo kun je zelf het design bepalen en de materiaalsoorten. Je kunt schuttingdelen afwisselen met struiken, of betondelen. Er is dus zeer veel mogelijk. Bepaal goed welke schutting het beste bij jouw tuin en wensen past. Heb je een type schutting naar tevredenheid gevonden, reken dan uit hoeveel delen je nodig zult hebben voor de omheining.

Levensduur schutting

Koop je een goede schutting, dan mag je verwachten hier jarenlang plezier van te hebben. Niemand zit erop te wachten om na enkele jaren weer een andere schutting aan te schaffen. Maar niet alleen een goede schutting bepaalt de levensduur, ook een correcte stevige plaatsing in belangrijk, zodat de schutting weer en wind kan doorstaan.

© Pixabay.com

Welke aandachtspunten zorgen ervoor dat jouw schutting langdurig mooi blijft én overeind blijft staan?

  • Bevestiging van de schutting; een goede verankering is zeer belangrijk, gebruik daarom betonpoeren of betonmortel
  • Kwaliteit van het hout; sommige houtsoorten rotten en breken sneller dan andere – kies als het even kan voor dikkere planken
  • Onderhoud van de schutting; denk aan beitsen en houtrot voorkomen – dit draagt bij aan een verlenging van de levensduur
  • Wie geen onderhoud wil uitvoeren kiest voor een schutting van composiet; deze bestaat uit een melange van hout en kunststof en is onderhoudsvrij

Aandachtspunten schutting plaatsen

Een stevige verankering van de schutting is bijzonder belangrijk. Schaf daarom hardhouten palen aan waaraan de schuttingdelen zullen worden bevestigd. Deze hardhouten palen gaan voor ca. een derde deel in de grond. Dit betekent dus een diepe kuil graven op de plek waar de palen moeten komen. Je verankert de palen zeer stevig door snelbeton (beton mortel) te gebruiken. Dit werkt zeer eenvoudig:

  • Giet het gat voor de helft vol met leidingwater en plaats de paal nu in het midden van het gat
  • Strooi de zak betonmortel nu hierbij
  • Mengen is niet nodig
  • Is dit gebeurd, til dan de paal een klein stukje omhoog, zodat de specie ook onder de paal kan komen
  • Positioneer nu de paal op correcte wijze na 2 minuten te hebben ondersteund en zorg dat deze waterpas staat
  • Druk zo nodig de mortel enigszins aan
  • Na 15 minuten is de specie uitgehard en is het oppervlak netjes af te werken

Zodra 2 palen verankerd staan kunnen de schuttingdelen vastgezet worden. Herhaal vervolgens het plaatsen van een paal. Door niet alle palen ineens te plaatsen houd je ruimte over om te kunnen corrigeren waar nodig.