Je nieuwe woonkamer inrichten in 5 stappen

Misschien is het je gelukt om een gloednieuw huis op de kop te tikken. Of wil je je bestaande woning gewoon nieuw leven inblazen. Hoe dan ook: die nieuwe woonkamer komt er. Maar waar moet je beginnen? En waarom is een woonverzekering nou zo belangrijk? Met dit praktische stappenplan helpen we je op weg.

Je nieuwe woonkamer inrichten in 5 stappen
© Pixabay.com

Stap 1: Verzeker de boel

Tijdens het klussen gaat er een hoop mis. Soms tik je niet alleen een muurtje om, maar ook die peperdure vaas. Of zit er ineens een scheur in je kakelverse bank. Ongelukjes vallen niet altijd te voorkomen, maar de kosten wel: met de juiste inboedelverzekering ben je namelijk passend verzekerd tegen schade aan je spullen. Of de schade nou veroorzaakt is door brand, lekkage, inbraak of extreem weer.

Stap 2: Breng je wensen in kaart

Slapen, werken, sporten, eten: elke ruimte in huis heeft zo z’n eigen functie. Denk na over de functies van de woonkamer. Wil je deze zo houden? Of kun je bijvoorbeeld wel een ergonomische werkplek, een leesplek bij de openhaard, of een speelplek voor de kinderen gebruiken? Zet al je wensen en prioriteiten op papier.

Stap 3: Maak een plattegrond

Bedenk daarna wat de beste plek is voor de belangrijkste functies en wensen. Maak een digitale of papieren plattegrond en experimenteer daarop met verschillende logische indelingen van je woonkamer. Hou rekening met de looproutes, ramen, deuren, vensterbanken, radiatoren en deuren (inclusief draairichting). Als je ook een lichtplan moet maken, noteer dan waar de extra stopcontacten en elektrapunten moeten komen.

Je nieuwe woonkamer inrichten in 5 stappe
© Pixabay.com

Stap 4: Maak het moodboard

Nu begint het leuk te worden. Breng je woonstijl in kaart door een moodboard te maken. Zo heb je altijd een overzicht bij de hand met de sfeer, stijl en kleuren die je zoekt. Blader door woonbladen, scroll door interieurblogs, of duik in de wereld van Pinterest: wooninspiratie is overal. Als je het lastig vindt om je woonstijl te ontdekken, kun je ook een online woontest doen. Zo weet je binnen een mum van tijd wat voor interieur je hart sneller doet kloppen.

Bonustip: heeft je partner een totaal andere woonstijl? Maak dan allebei een moodboard en leg de twee naast elkaar. Wedden dat er een spannende mix te maken valt?

Stap 5: Inrichten

Als je je wensen, indeling en woonstijl helder voor ogen hebt, is het tijd voor de inrichting en styling. Investeer liever in duurzame materialen en tijdloze meubels in plaats van goedkope items die je in rap tempo weer moet vervangen.

Een net ingerichte ruimte voelt in het begin vaak als een showroom. Maar door persoonlijke accessoires toe te voegen, wordt het al snel een stuk gezelliger. Geef bijvoorbeeld je favoriete kringloopvondst of dat ene schitterende erfstuk eens een ereplek. Zet een zelfgemaakt droogboeket op tafel. Of hang een eigenzinnige print op. Zo voelt je huis in no time als thuis.