6 tips om energie te besparen in huis

Besparen op de energierekening is altijd mooi meegenomen. Al helemaal nu, met de gasprijzen die flink stijgen. Wist je dat meer dan zeventig procent van ons energieverbruik komt door de verwarming? Daarom in dit artikel een aantal tips om je woning efficiënter te verwarmen.

© Pixabay.com

Kies voor goedkope radiatoren en radiatorpanelen

Wist je dat radiatoren helemaal niet duur hoeven zijn? Ga daarom op zoek naar een goedkope radiator, om zo wat geld te kunnen besparen. Ook panelen voor over de radiator zijn relatief gezien goedkoop en kunnen ervoor zorgen dat niet de muren maar de kamer zelf wordt opgewarmd door de warmte te weerspiegelen.

Maak je woning tochtvrij

Wanneer je bepaalde plekken in huis hebt waar tocht doorheen kan komen, bijvoorbeeld deuren, ramen of vloerspleten, dan doe je er goed aan om deze tochtvrij te maken. Dit kan al met bijvoorbeeld een deurstopper. Zo houd je zoveel mogelijk warmte in huis.

Houd de ruimte voor de radiator vrij

Heb je grote, stoffen meubels voor je radiatoren staan? Haal deze daar dan weg. Vooral een bank voor de verwarming kan de warmte juist absorberen, waardoor je huis minder goed wordt opgewarmd. Dit geldt ook voor gordijnen en natte was. Door de ruimte voor de radiatoren vrij te houden, kan de warme lucht weer vrij circuleren door de woning.

© Pixabay.com

Maak gebruik van je gordijnen

Is het een mooie, zonnige winterdag? Maak dan gebruik van de warmte van de zon en open je gordijnen. De warmte van de zon is gratis, dus maak er optimaal gebruik van! Zorg er wel voor dat je de gordijnen weer sluit zodra het donker wordt, zodat je de warmte binnenhoudt.

Zet je thermostaat lager

Een inkoppertje misschien, maar nog steeds belangrijk om energie te besparen: zet je thermostaat wat lager. Vroeger werd er een minimumtemperatuur van 21°C aangeraden, maar dit werd later aangepast naar 18°C. Sterker nog, volgens onderzoek kun je zelfs zo’n 10% besparen door je thermostaat al met 1°C te verlagen.

Plaats verwarmingsregelaars

Wist je dat je zo’n 40% aan energie kunt besparen door verwarmingsregelaars en thermostatische radiatorventielen te plaatsen? Hiermee kun je van tevoren instellen hoe laat je wilt dat de verwarming aangaat. Op die manier verbruik je alleen energie wanneer je het nodig hebt. Met veel slimme thermostaten van tegenwoordig kun je ook vanop een afstand met een app op je smartphone de temperatuur in huis regelen.