De veelbelovende toekomst van de technische sector

Steeds vaker horen we verhalen over de veelbelovende toekomst van de technische sector. Voor veel mensen is dit echter nog altijd een ver-van-hun-bed show. Want waarom zou de technische sector veel rooskleuriger zijn dan de sector waarin ze nu werkzaam zijn? Waarom zouden scholieren juist nu voor een baan in de techniek moeten kiezen? Is het echt wel zo rooskleurig als ze allemaal doen vermoeden?

© pexels.com

Hier kunnen we duidelijk over zijn. Als we kijken naar de enorme groei die de techniek in pakweg de afgelopen twintig jaar heeft gemaakt, dan weten we dat de toekomst er inderdaad erg rooskleurig uitziet. Waar andere beroepen alleen maar overbodig leken te worden, bleef de technische sector bestaan. Deze werd alleen maar groter. Door de jaren heen zijn er steeds meer banen bijgekomen. De vacatures techniek liggen dan ook voor het oprapen. Genoeg reden dus om je hier eens in te verdiepen.

Groot tekort aan technisch opgeleide mensen

Er is momenteel een ernstig tekort aan technisch opgeleide mensen. Mede doordat er ook steeds meer banen bij zijn gekomen. Denk bijvoorbeeld aan de opleiding tot zonnepanelen monteur. Dat was enkele jaren geleden nog niet denkbaar. Inmiddels is het een veelgevraagde vacature. Dit grote tekort zorgt er tevens voor dat er veel baanzekerheid heerst binnen deze sector.

Wie een technische opleiding heeft gevolgd, kan er bijna zeker van zijn dat ze ook werkelijk aan een baan zullen komen na hun studie. Vaak hoeft er niet eens actief gezocht te worden. Het maakt hierbij niet uit of je een opleiding elektrotechniek, loodgieter opleiding of opleiding tot zonnepanelen monteur hebt gevolgd. De banen liggen voor het oprapen.

© pexels.com

Mede door het tekort aan goed opgeleide technici zijn er ook verschillende opleidingsinstituten begonnen. Goed voorbeeld is Strevon. Zij hebben door de jaren duizenden mensen opgeleid binnen deze sector. Zij bieden een innovatief omscholingstraject aan waarbij men direct ervaring opdoet in de praktijk. Ze hoeven dus niet meer volledig de schoolbanken in, maar gaan direct aan het werk en ontvangen ook direct een startsalaris. Dit maakt omscholen een stuk aantrekkelijker.

Waar komt deze groeiende vraag vandaan?

Maar waarom lijkt de vraag naar technisch talent steeds meer toe te nemen? Dit komt vooral door de veranderingen die we in onze samenleving hebben doorgemaakt. Besef goed hoeveel er in de afgelopen twintig jaar is veranderd. Ons leven is voor een groot deel gedigitaliseerd. Daarnaast zijn we steeds meer gaan zoeken naar nieuwe digitale oplossingen. Dit maakt dat we om meer technische vernuftigheid vragen. Met technische basiskennis kun je dus heel veel betekenen voor de toekomst die we vandaag zullen schrijven.

Op elk opleidingsniveau

Nog een groot voordeel van de technische sector is dat er beroepen passend bij elk opleidingsniveau beschikbaar zijn. Je kunt technische opleidingen op MBO, HBO of WO volgen. Hierdoor is het voor een ieder mogelijk om bij een technisch bedrijf te beginnen.