Waar je moet letten bij de aanschaf van schakelmateriaal

Elk huis hangt er vol mee: schakelmateriaal. Alhoewel het een essentieel onderdeel is voor ons woongemak, zijn we er vrijwel nooit bewust mee bezig. Tenzij het niet meer naar behoren werkt en je zelf voor vervanging op pad moet gaan. Lees hier waar je op moet letten bij het aanschaffen van nieuw schakelmateriaal.

© Pixabay.com

De opbouw

Schakelmateriaal bestaat doorgaans uit drie componenten: het basiselement, de centraalplaat en het afdekraam.

  • Het basiselement: Het basiselement is de component die in de muur wordt geplaatst. Deze is verantwoordelijk voor de werking van het schakelmateriaal. Denk bijvoorbeeld aan een wandcontactdoos, schakelaar of dimmer.
  • De centraalplaat: Deze component wordt bovenop het basiselement geplaatst en vereenvoudigd de bediening. Denk hierbij aan bedieningsknoppen voor lichtschakelaars en de ingang van een stopcontact.
  • Het afdekraam: Het schakelmateriaal wordt vervolgen afgewerkt met het afdekraam. Deze component wordt onder de centraalplaat of het bedieningsdeel geplaatst en zorgt voor een strak afgewerkte uitstraling.

De keuzes

Wat betreft de keuze uit diverse soorten wandcontactdozen, schakelaars en dimmers is de keuze aanzienlijk.

  • Wandcontactdozen: Stopcontact met randaarde; stopcontact zonder randaard; stopcontact met verhoogde aanraakbeveiliging (ook wel bekend als de kinderveilige wandcontactdoos); stopcontact met USB-aansluiting of stopcontact met nachtoriëntatielicht.
  • Schakelaars: Schakelaar met oriëntatielicht; schakelaar met bewegingsmelder; wisselschakelaar; kruisschakelaar; jaloezieschakelaar (zowel met draaiknop- als met wipbediening) of benaderingsschakelaar.
  • Dimmers: Draaidimmer; tipdimmer of LED-dimmer.
© Pixabay.com

De aankoop

Als je daadwerkelijk tot aankoop overgaat, is het verstandig enkele zaken in gedachten te houden.

  • Merk: Ga voor schakelmateriaal van één merk, zodat je er zeker van bent dat de diverse componenten op elkaar aansluiten.
  • Serie: Kies om dezelfde reden eveneens voor producten uit één serie, bijvoorbeeld de Jung Cd500-serie. Indien je meerdere series van hetzelfde merk wilt combineren, is het belangrijk om na te gaan of dit mogelijk is.
  • Wetgeving: Bij schakelmateriaal geldt: goedkoop is duurkoop. Het is wellicht verleidelijk om voor minder geld bij een buitenlandse webshop te bestellen, maar realiseer je dat dit schakelmateriaal waarschijnlijk niet gecontroleerd is, niet voldoet aan de Nederlandse wetgeving en mogelijk niet veilig is.