Een leeflijn voorkomt erger bij werken op hoogte

Ongetwijfeld kent u het liedje ‘Kom van het dak af, ik waarschuw niet meer!’ van Peter Koelewijn. De rocksong van 1959 werd een regelrechte hit. Onbedoeld geeft het een link naar de gevaren van werken op hoogte.

© Pixabay.com

Onderschatting van risico

Op elk moment verrichten mensen werkzaamheden op hoogte. Onderhoudslieden, schilders, schoonmakers en dakdekkers werken dagelijks zonder met de voeten op de grond te staan. Het zijn evenwel professionele beroepskrachten, maar daar schuilt zich ook het gevaar. Iets wat meerdere malen goed gaat, kan op elk moment verkeerd aflopen. Een val zit in een klein, ondoordacht misstapje!

Eigen veiligheid staat voorop

Er gebeuren nog steeds valongelukken zelfs met dodelijke afloop. Dit ondanks strenge regelgeving en veiligheidsvoorzieningen. Uiteindelijk dienen voorzieningen gebruikt te worden. Hier ligt de eerste verantwoordelijkheid bij de werker zelf. Natuurlijk, de uitvoerder of aannemer is eindverantwoordelijk voor de veiligheid op de werkplek. De ondernemer dient de collectieve en individuele veiligheidsmiddelen te faciliteren, maar uiteindelijk dient de werker er gebruik van te maken.

Waarschuwen is niet voldoende om de veiligheid te waarborgen. Er dienen concrete veiligheidsvoorzieningen getroffen te worden. Is er onvoldoende veiligheid vanwege het ontbreken van een deugdelijke reling dan zijn voorbereidende veiligheidsvoorzieningen nodig, bijvoorbeeld door het gebruik te maken van een leeflijn. Een leeflijn wordt vastgezet aan meerdere ankerpunten.

© Pixabay.com

Soorten leeflijnen

Er zijn statische en instelbare leeflijnen, enkele of dubbele leeflijnen met of zonder schokabsorptie. Een ankerpunt valbeveiliging dient op meerdere plaatsen bevestigd te worden. In veel gebouwen zijn ze al aanwezig als permanente ankerpunten. Een leeflijn wordt gekoppeld aan een veiligheidsharnas. Ze zijn vaak van een kunstof materiaal gemaakt waarbij een verandering van de kleur de slijtage aangeeft. Om veiligheidsredenen heeft de binnenkant een andere kleur zodat slijtage direct zichtbaar wordt.

Vaklieden die dagelijks op hoogte werken dienen kennis te hebben van de materialen en deze kunnen gebruiken. Rekening moet worden